Fietsvakantie verhaal 100 cols tocht deel 2

Dag 5 : Overgangsetappe


Op de camping was verder niemand die geld op kwam halen bij ons, dus fietsten we aan. Een vrouwtje begon te schreeuwen tegen een andere campinggast dat we aanfietsten. Wij reden maar door, dan hadden ze maar eerder iets moeten zeggen. In het dorpje hebben we eerst eten ingeslagen en rustig wat gegeten.

De route ging over kleine weggetjes. Er waren niet echt heuvels, wel allemaal korte klimmen van 500 meter lang. Het weer was goed maar later op de dag werd het echt heet.

Ik fietste met klikpedalen. Het lukte met één schoen niet meer om die vast te klikken. Eén van de twee schroefjes van het plaatje onder mijn schoenen bleek er uit te zijn gevallen. Ik was nog teruggefietst naar de plaats waar we voor het laatst stil hadden gestaan, maar daar lag ook niks meer. Het andere schroefje heb ik maar zo hard mogelijk aangedraaid. Dat bleef de rest van de dag gelukkig nog vastzitten.

Na 40 kilometer leek Bram z'n ketting eraf te zijn gelopen. Het bleek nog erger te zijn. Z'n ketting zat vast tussen het kleinste en het middelste tandwiel voor. Het lukte niet om de ketting er tussenuit te trekken dus moest eerst het middenblad losgeschroefd worden. Toen de ketting er weer op lag fietsen we weer verder. Na 500 meter was er alweer hetzelfde aan de hand. Toen we beter keken bleek dat het kleinste tandwiel voor loszat. De bladboutjes waren losgedraaid door al het bergop fietsen. We hadden een best groot probleem omdat die boutjes niet te bereiken waren zonder heel de crank er af te halen.

Er kwamen een man en een vrouw voorbij op een racefiets. Zij vroeg "c'est bon?" of alles goed was. Ik zei dat ik er niet zeker van was. Ze stopten en kwamen kijken wat er aan de hand was. Ze vroeg "Parlais vous Anglais?" of ik Engels sprak. Dus ik zei "oui" dat ik Engels sprak. Maar omdat ik dat in 't Frans zei ging ze ook in 't Frans verder, todat ze iets in 't Engels tegen haar man zei. Toen zei Bram dat die schroefjes niet te bereiken waren, in 't Engels. Daarop zei dat vrouwtje lachend "why didn't you tell us you could speak English?".

De Engelsen hadden verder ook geen gereedschap bij zich waar we nog wat aan hadden. Ze wisten een fietsenmaker te zitten, 20 km verderop waar we terecht zouden kunnen voor een reparatie. Ze fietsen weer verder. We hadden geen zin om zo ver om te fietsen. Uiteindelijk lukte het door het spatbord van Bram z'n fiets te slopen en de houder van het spatbord om te buigen en plat te slaan met een steen toch nog om de boutjes van het kleinste tandwiel te bereiken. Helemaal vast kregen we ze niet aangedraaid want we konden er niet goed genoeg bij.

Wij fietsten ook weer verder door de hitte. Na een tijdje zag Bram een slang in de sloot liggen. Toen ik dichterbij kwam om een foto te maken begon hij te sissen en kroop weg.

geelgroene toornslang
Wie o wie weet wat voor soort slang dit is?

Het antwoord op deze vraag hebben we gekregen van Stef:
"'t Is de "geelgroene toornslang" die veel voorkomt in frankrijk. Wij zijn er op onze fietsreis dit jaar twee dode tegengekomen (overgereden door een auto)."
Zijn website is te vinden op megasnort.com

geelgroene toornslang
Hopelijk zaten er geen slangen op de camping vanavond.

's Avonds kwamen we weer op een camping aan. Deze was wel goed. Er was een terrasje, met muziek. Het inschrijven duurde nogal lang. Dat was niet zo heel erg want na al die bergen van die dag kon dit d'r ook nog wel bij. Nadat we al onze spullen hadden uitgepakt en opgezet gingen we even douchen en daarna op het terras zitten.

Dagafstand : 96 km