Fietsvakantie verhaal Alpen

Slot

Samenvatting

De eerste vijf dagen was het fietsen best saai. Het regende en waaide veel en we fietsten meer dan 10% van de afstand om omdat de fietspaden slecht aangegeven waren in Duitsland.

De zesde dag fietsten we 194 kilometer langs de Bodensee. Op de zevende dag kwam de eerste Alpenpas. De achtste dag had twee zware passen. Op de negende dag kwamen we in Italiƫ aan. 's Avonds beklommen we de Gavia pas. Die klim in het donker en het wildkamperen daarna was naar mijn gevoel pas het echte begin van de fietsvakantie. De dagen daarna beleefden we ook veel meer.

De tiende dag beklommen we de Stelvio pas en raakten we elkaar de hele middag kwijt. De elfde dag was zwaar doordat we 3 passen hadden. Op de twaalfde dag was de route veel zwaarder dan verwacht. Het regende heel hard de hele dag, waardoor we rond 6 uur een hotel in gingen. De dertiende dag waren we goed uitgerust en fietsten 169 kilometer, totdat we midden in Sloveniƫ in een schuurtje op een weiland moesten gaan slapen omdat het regende. Op de veertiende dag fietsten we 194 kilometer, met een onverwacht zware pas op het einde. Dag 15 was flink doorfietsen tot de voet van de Stelvio pas, dachten we. Op dag 16 moesten we eerst de Jaufenpass over, waarna we aan de zwaarste beklimming van de vakantie begonnen, de Stelvio pas. Op dag 17 was de route minder zwaar dan we verwachtten, dat kwam goed uit omdat we toen al erg moe waren.

Op dag 18 waren we uit de Alpen. We planden een kortere route naar huis. Op dag 19 fietsten we 186 kilometer, 's nachts moesten we bij een vervallen fabriek wildkamperen. Dag 20 was de langste, 227 kilometer, waarin we 100 kilometer langs de Rijn fietsten. Dag 21 was de laatste dag. We haalden de 600 kilometer in 3 dagen en 3400 kilometer in het totaal vlak voordat we thuis waren.

Het weer

Het weer was deze vakantie veel slechter dan in de andere fietsvakanties. Alleen de keer dat we naar het Zwarte Woud gefietst waren hadden we slechter weer. Deze keer hadden we vooral in Duitsland slecht weer. Wanneer het meer had geregend in de Alpen hadden we vaker eerder moeten stoppen. We hebben op 2/3 van de dagen regen gehad. De dagen dat het niet regende was het ook niet erg zonnig.

De route

De route die Jorien en haar vader gepland hadden was erg mooi. Vooral de Bodensee, Stelvio, het hele stuk door Italiƫ en de Timmelsjoch waren mooi.

Dag 7 tot 17 zijn dagen met passen, behalve dag 13.
Dag 12 was de dag waarop we in het hotel gezeten hebben.
Vanaf het hotel tot thuis hebben we een gemiddelde gehaald van 179 km per dag.
Dag 16 was de dag met de Jaufenpass en de Timmelsjoch.
In de laatste 3 dagen hebben we 600 km gefietst.
In totaal hebben we 3400 km gefietst.


De paarse lijn is de geplande route. In rood en blauw zijn de etappes te zien. De nummers van de dagen staan er naast.
De afstand van de fietsvakantie vergeleken met andere fietsvakanties.


De afstanden die we per dag afgelegd hebben.

De landen

We hebben de volgende landen gehad: Nederland, Belgiƫ, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Italiƫ en Sloveniƫ. In totaal zijn we in 9 landen geweest en hebben 18 keer een grens overgestoken. Belgiƫ viel deze keer mee qua route zoeken. Duitsland was ƩƩn grote ramp. De fietspaden gaan nergens heen en het regende er contant. Zwitserland was mooi, maar het eten was er wat duurder. Oostenrijk was goed, je kon er goed fietsen. Italiƫ viel me erg mee, zowel de mensen als de mogelijkheden om te fietsen. Het was er ook mooi. Sloveniƫ was anders dan de andere landen, maar niet zo extreem als ik verwacht had. Er was wel eten te krijgen en het is niet een echt achterstandsland. Met een goede kaart kun je er erg mooi fietsen door de kleine dorpjes.

De Alpen verschillen per land niet veel. Overal spreken ze Duits en ziet het er hetzelfde uit. Op Ć©Ć©n dag moesten we zelfs nadenken in welk land we ook al weer zaten.

De uitrusting

Mijn fiets is me goed bevallen. De voorvering is lastig met klimmen, het voordeel er van is dat is totaal geen last heb gehad van mijn rug of schouders. Er is niks kapot gegaan aan mijn fiets. Alleen mijn fietstas, die kan ik nog repareren. Qua kleding kan het nog beter. Waterdichte sokken (sealskinz) zouden een goede aanvulling zijn. Verder ga ik voor de volgende keer een goretex regenjas kopen. Daarmee zouden we op die hoteldag gewoon door hebben kunnen fietsen. Als het zo veel regent is een tent een stuk fijner dan een bivakzak. Anders moet je kiezen tussen kunnen ademen en nat worden, of droog blijven en half stikken in de stank.