Fietsvakantie verhaal Duitsland

Dag 2 : Noordrijn-Westfalen

's Ochtends regende het niet meer, maar alles was nog wel nat. Ik had bijna niet geslapen omdat het matje wat ik had lek bleek te zijn en ik pijn in mijn rug had. Manon had ook bijna niet geslapen, en ze zag het even niet zitten om zo een paar dagen verder te gaan.

Na het ontbijt dronken we wat koffie op de camping. Daarna vertrokken we, het was pas 9 uur. Bij Venlo staken we de Maas over.

brug over de maas
Vanaf de brug over de Maas.

Na Venlo kwam er een 'beklimming' van de Stalberg. Het was niet zo steil, maar met een omafiets was het nooit gelukt. We waren nu vlak bij de grens met Duitsland.

beklimming nederland duitsland
Uitrusten na de beklimming.

Via een fietspad door de bossen kwamen we bij de grens.

grens nederland duitsland
Op de grens.

grens nederland duitsland


Een stuk verderop gingen we over een fietspad wat aan allebei de kanten een meer had. Het was een heel groen en vochtig gebied.

meer in duitsland
Het meer.

Na de meren kwamen we aan in het eerste Duitse dorpje. Het was hier al meteen anders dan in Nederland, vooral het gebrek aan fietspaden. We kochten wat broodjes voor in de middag, en dronken wat koffie bij een bakkerijtje.

koffie met chocoladecake
Koffie.

Het fietsen schoot niet zo snel op als de dag ervoor, omdat we al vaak gestopt waren. Dus besloten we wat harder door te fietsen. Ondertussen was het erg zonniger geworden. Het was ook niet helemaal vlak, wat ik wel verwacht had daar. We fietsten over gravelpaadjes tussen boerderijen door de heuvels.

paadje heuvel
Op een heuvel.

Ongeveer daar bleek dat Manon haar kilometerteller het niet de hele tijd deed. Dat vond ze erg, want dan konden we niet precies plannen hoeveel dagen we nog moesten fietsen. Nadat ze bijna omgedraaid was om dan maar vanaf hier terug te fietsen (dan wisten we in ieder geval hoe ver het was), besloten we een kaart van Duitsland te kopen bij een benzinestation, zodat we daar op konden zien waar we zaten.

graanvelden in duitsland
Graanvelden.

Het boeren landschap lieten we na 10 kilometer achter ons, en we reden door wat kleine steden. Bij geen een van de drie tankstations waar we gingen kijken hadden ze een kaart, dus dat gaven we maar op. Ondertussen was het lunchtijd.

stoeltjes op fietsvakantie
Gelukkig hadden we onze eigen stoeltjes bij ons.

De originele route ging tot aan Düsseldorf, en vanaf daar naar Nijmegen. Maar we wilden Düsseldorf niet in, dus besloten we al eerder naar het noorden af te draaien. Op een rustig weggetje hoorden we een harde knal, die van mijn fiets kwam, maar er leek niks kapot te zijn. We reden meestal over fietspaden, en af en toe over een weg zonder fietspad. Bij de Pennymarkt haalden we nog wat eten, en daarna was het nog iets meer dan 10 kilometer tot de camping. Vlak daarna rammelde de trekhaak van de kar opeens heel hard tijdens het fietsen. Hij hing helemaal los en scheef. Een deel van mijn bagagedrager, waar de koppeling aan vast geschroefd was, was voor de helft afgebroken. Dat was wel een probleem, want er was eigenlijk geen andere plaats om de koppeling fatsoenlijk aan vast te maken. Ik schroefde het zo goed mogelijk weer vast, en Manon maakte ondertussen een stuk elastiek van de kar aan mijn fiets zodat hij niet helemaal los kon schieten. Vanaf daar was het nog 7 kilometer tot de camping.

We kwamen aan op camping 'Bej Wolters', waar ze nog plaats voor ons hadden. De camping zelf leek uitgestorven, maar bij de ingang was een terrasje waar veel mensen zaten.

fiets kruiswoordpuzzel
Een fietspuzzel.

Na het opzetten van de tent fietsten we twee kilometer terug tot aan het vorige dorpje, waar we een pizzaria hadden gezien. We bestelden ieder een normale pizza, en wat drinken. De pizza's kostten rond de 8 euro, dus ik verwachtte maar een kleine.

grote pizza calzone
De pizza's

mega pizza


We kregen ieder een pizza van een halve meter doorsnee, en mijn pizza woog volgens mij 2 kilo. Zelfs ik kreeg hem niet op. Weer terug op de camping dronken we nog een biertje op het terras, en speelden we midgetgolf, wat bij de camping zat. Helaas had ik wel verloren van Manon, dankzij de hole met het emmertje.

krombacher bier


midgetgolfen
Midgetgolfen.Voor deze nacht besloot ik mijn lekke matje dubbel te vouwen.

Dagafstand : 62,5 km


Route van dag 2.Lees hier het verslag van Manon van dag 2.