DE fietsvakantie van Bas en Bram naar oude schip a.k.a. “ouwe boot” in Groningen

Dag 2

’S ochtends werd ik voor de 5e keer wakker waardoor ik besloot maar eens uit m’n slaapzak te kruipen. Al mijn spullen waren nog steeds zeik nat maar ik trok ze toch maar aan want door de andere fietsvakanties was ik daar wel aan gewend gerekt. Ik keek op mijn gsm hoe laat het was, het was pas half 7 en de receptie ging pas om 10 uur open. Toch besloot ik vast mijn spullen in te pakken en ging hierna eens kijken hoe laat de winkel open ging, die ging gelukkig al om half 9 open zodat we in ieder geval al konden eten voordat we aan fietsten.

Toen ik terug kwam bij de tent lag Bas nog steeds te slapen. Gezien zijn wereldberoemde reputatie om tot 5 uur ’s avonds in bed liggen besloot ik hem maar een echte fietsvakantie te geven en hem wakker te maken. Na dat 5 keer gedaan te hebben in een half uur tijd zei hij ook daadwerkelijk iets terug over dat hij geen zin had om uit z’n slaapzak te komen omdat dat koud was. Daarom ritste ik zijn slaapzak maar open zodat hij dat gedeelte vast achter de rug had. Vervolgens kwam hij met zijn gezicht uit de slaapzak waar ik meteen een foto van maakte. Daarna ging hij heel langzaam zijn kleren aan trekken en klagen. Uiteindelijk heeft het letterlijk 2 uur geduurd voordat hij zijn kleren aan had en buiten de tent stond.


Eerste tekenen van leven 6:30


Ga weg met die camera Bram 7:00


Aah wat is het koud ik ga verder slapen 7:30


Ik haat je Bram 8:00


Bas heeft het echt naar zijn zin tijdens fietsvakantie!

Hierna zijn we naar het winkeltje geweest. Hierin zat een oude man achter de kassa de hele dag tv te kijken en de krant te lezen, verder waren er helemaal geen klanten. Omdat er bijna geen brood stond vroeg ik of hij nog 2 stokbroden had, hij zei dat hij dat nog wel kon afbakken. Waarom dat er niet standaard lag als de winkel net openging snap ik niet maar we konden een kwartier later terug komen om ze op te halen. Ondertussen gingen we al vast de tent afbreken wat Bas volgens mij nog nooit gedaan had.


Ik met iets langs tussen mijn benen

Na een kwartier haalden we de stokbroden op, Bas ging de zijne meteen op eten maar ik had de mijne eerst nog een tijd onder mijn jas gehouden want dat was lekker warm nu ze recht uit de oven kwamen. Om 10 uur gingen we naar de receptie om af te rekenen waarna we aan konden fietsen richting Apeldoorn.

Na door Apeldoorn te zijn gefietst en weer flink verregend te zijn kwamen we over een 20km lange rechte weg langs een snelweg waar we continu wind tegen hadden. Bas zat er hier flik doorheen we fietsen nog geen 15km/h en hebben een paar keer gestopt maar ik had hem min of meer gedwongen om toch door te fietsen. Aan het einde van de weg kwam een brug over de IJssel waar een liniaal in het water stak. Die liep vanuit het water af waardoor we niet echt snapten wat er bij 0 meter te doen was. Ook stond er een bord met welkom in Overijssel en achteraf bleek dat we daardoor allebei voor het eerst bedachten dat Overijssel zo heet omdat de IJssel er door heen stroomt.

In Zwolle gingen we ´s middags naar de friettent om even op te drogen. Hier bleek dat mijn gsm kapot was door de regen terwijl ik net een belangrijk telefoontje moest krijgen. Ook moest je in die friettent een heel doolhof door een 3 kilometer lopen voordat je bij de wc was. Gelukkig was de friet wel lekker.

Na door Zwolle te zijn gekomen kwamen we vervolgens weer over een veelte lange weg waar geen einde aan leek te komen en daarom gingen we vlak voor Staphorst nog even eten bij een supermarkt. We kochten druiven, snickers en drinken. Ook zag Bas energiedrank staan waar op het schapkaartje BAS bij stond en hij vond dat die wel bij hem paste, toen merkte ik op dat BAS een afkorting was van het merk van de drank, namelijk bastard.

Toen we buiten het meeste op hadden besloot Bas zijn petfles vast in te leveren zodat hij die niet mee hoefde te zeulen. Na die ingeleverd te hebben bij het meest gevaarlijke inleverapparaat wat ik ooit gezien heb had hij van zijn statiegeld nog een toetje van gekocht waarna hij zelfs nog geld terug kreeg. We hadden afgesproken dat we als we terug waren nog een keer moesten gaan winkelen en dan alleen met petflessen gingen betalen. Ook zaten er kindjes in een auto hun middelvinger op te steken naar ons, dat had ik dan ook maar terug gedaan, moeten die ouders ze maar fatsoenlijk opvoeden. Eenmaal weer terug op de fiets kwamen we door Staphorst, hier liepen allemaal oude vrouwen in dezelfde kleren rond en letterlijk ieder huis in het dorp zag er hetzelfde uit. Het waren allemaal boerderijen met groen met witte kozijnen en deuren voor de ramen.

Na door Meppel richting Assen gefietst te hebben gingen we opzoek naar een slaapplek, omdat Bas dat ook een keer moest mee maken gingen we perse wildkamperen. Dit ging alleen heel moeilijk want de weg liep constant tussen 2 kanalen en er zaten overal campings langs. Uiteindelijk vonden we toch een goede plaats bij 2 oude kalkovens.


Het kanaal


Bas met zijn “ik heb 2 dagen tegen de wind in gefietst kapsel”

Hier gingen we eerst spaghetti koken want ik had in tegenstelling tot de andere fietsvakanties mijn brandertje mee genomen zodat ik wat extra gewicht had. We hadden geen water meer dus besloten we om de Spaghetti in Fanta te koken, ook hadden we nog wat saus gemaakt en blokjes vlees toegevoegd. De spaghetti was tot onze grote verbazing goed gelukt wat eigenlijk nog geen een keer gelukt was tijdens welke fietsvakantie dan ook. Ook smaakte hij met Fanta best lekker, we gaan dat ook nog een keer met cola doen. Verder had ik nog hardkecks bij, die waren na 2 jaar nog maar 3 jaar goed dus moesten we snel op eten. Verder had Bas toastjes bij, ik zei dat als we die op de zomer fietsvakantie zouden eten we 3 kruiwagens per dag op konden omdat die dingen totaal niet vulden.


De spaghetti roeren met spaghetti


Bij Bram Ramsey in de keuken


De echte Fanta spaghetti™

Na het eten gingen we de spullen afwassen, omdat we niet bij het slootwater konden hadden we dat maar met gras gedaan. Als je je bord over het gras schuurde werd het goed schoon. Vervolgens hebben we de tent opgezet en zijn we, nadat Bas weer 20 sms’jes gestuurd had en iedereen gebeld had, gaan slapen.


Wildkamperen


Ik stond hier bijna op de weg dus heel beschut stonden we niet

We hebben die dag ongeveer 100km gefietst.