Fietsvakantie verhaal ItaliŽ

Dag 1 - Warme start

We waren rond half 9 in Avignon. Eerst moesten we de sturen goed recht zetten, insmeren, en alle bagage op de fiets laden. Het was al 32 graden. Die dag was er een festival in Avignon. We kwamen door een straat die helemaal volgeplakt was met posters, de muren waren niet meer te zien, en de lantaarnpalen waren ook van boven tot onder behangen met posters.


In Avignon

Na wat zoeken zaten we op de grote weg naar Apt. Vijf kilometer verder kwamen we er achter dat er ook een fietsroute parallel liep aan de grote weg. Het was mooi om daar over te rijden, lekker tussen de bomen, en langs lavendel velden.


Onderweg

In Apt aangekomen zochten we een supermarkt. Toen we er bijna doorheen waren vonden we er pas een. We kochten een doos ijsjes, een doos yoghurtjes, en water. We hadden pas 45 kilometer er op zitten, maar ik was al helemaal gekookt door de hitte. Tijdens het fietsen was mijn hartslag constant 180, zo voelde het.

Na Apt was de route nog steeds vrij vlak. We fietsten nog een keer bijna 50 kilometer, waarvan een deel over het fietspad en een deel over de gewone weg. Dit stuk van Frankrijk was altijd fijn om te fietsen omdat het overal mooi is.


Rollen met hooi
Na een paar uur fietsen gingen we weer even afkoelen in een supermarkt. Een fles van 5 liter water was goedkoper dan een van 1,5 liter, dus pakten we die maar. Dat ging ook makkelijk op in die hitte. Het was nu rond de 40 graden. Bij de supermarkt gingen we in de schaduw zitten eten. Een onhandige Fransman die helemaal geen auto kon rijden probeerde van de parkeerplaats af te komen door zes keer op en neer te steken. Hij raakte op een paar centimeter na Bram z'n fiets. Na deze stop werd het wat bergachtiger.


Rotsen

Na weer een hele tijd fietsen kreeg ik honger, en kramp in m'n benen. In een klein dorpje vonden we een supermarktje, er hing een groot bord bij "ouvert je dimanche" (open op zondag). Helaas was het zaterdag, en was het dicht. Gelukkig had Bram nog een krentenbol over. We gingen even tegen de gevel van het winkeltje in de schaduw zitten. Toen ik opstond lag er een hele plas zweet.


Uitzicht onderweg

Vanaf nu was het nog een stuk klimmen. Bij een terrasje wilden we wat eten, maar ze hadden alleen salade. Daar kun je ook niet op fietsen. We bestelden ieder een cola, en het Franse vrouwje bood nog aan onze bidons te vullen met water.

Daarna was het bijna alleen nog maar afdalen, tot we rond 8 uur in Barrème aankwamen, waar een camping is. We haalden eten in een winkeltje, en een man begon te vertellen dat we een flesje genepi moesten kopen, wat een soort sterke drank is. Dat hadden we maar niet gedaan.

Camping Napoléon lag net buiten het dorpje. Het was er helemaal niet druk. De campingbaas was wel aardig, hij zei zelfs dat we onze telefoons maar gewoon bij de toiletten op moesten laden, dan hadden we geen elektriciteit nodig. We lagen nog voor de tent wat te eten tot het donker werd.

Dagafstand : 171,5 km.

De route hebben we opgenomen met een gps-tracker. De afstand klopt niet helemaal, omdat maar elke 5 minuten de positie wordt opgeslagen. Het hoogteprofiel klopt wel ongeveer, maar soms zitten er fouten in.


Route van dag 1


Hoogteprofiel van dag 1, het was de hele dag een beetje klimmen.


Snelheid van dag 1, 's ochtends fietsten we aan één stuk door, maar 's middags rustten we vaker uit.


Statistieken van dag 1, de dagafstand klopt nooit, omdat de locatie maar elke 5 minuten opgeslagen werd.