Fietsvakantie verhaal Spanje

Slot

Overzichtskaart route


Overzichtskaart van de route, klik er op voor een gedetailleerdere kaart.
Paars/blauw is de route van de heenweg, roze/oranje is de terugweg.De dagafstanden van deze fietsvakantie.

Conclusie

In totaal hebben we in 24 dagen ongeveer 3412 kilomter gefietst. Net iets meer dan vorig jaar. Het was deze keer wel veel leuker. We hebben alleen maar goed weer gehad. Het was ook een avontuurlijke fietsvakantie. Zeker met de stukken van 50 kilometer waarin je geen dorpjes ziet, het vele wildkamperen en de beklimming van de Pico Veleta. Het was ook leuk dat we tijd over hadden om naar Marokko te gaan.

Spanje
Spanje vind ik een heel fijn fietsland. Misschien wel beter dan Frankrijk, maar dat is moeilijk. In Spanje heb je aardige mensen, rustige wegen en goed weer. Vergeleken met Frankrijk is het wel iets minder afwisselend en is het eten in de supermarkten en het brood wat slechter. Spaans is geen moeilijke taal, dus je kunt je al snel redden.

Pico Veleta
Het beklimmen van de Pico Veleta was een van de leukste dingen deze vakantie. Met bepakking kun je hem het beste vanaf het zuiden beklimmen. Midden in de zomer is het het gemakkelijkste, daarvoor ligt er denk ik nog heel veel sneeuw op de top.

Fietsbus
De fietsbus is de minst slechte manier om ergens te komen met de fiets. De enige manier die beter is is er zelf heen fietsen, maar dat kost weer veel tijd. Als de chauffeurs minder lomp waren was het zelfs een best goede manier. Vergeleken met het vliegtuig is de bus duurder maar wel beter voor het milieu. De kans dat je fiets heel blijft is met de bus groter dan met het vliegtuig omdat je zelf bij het inladen bent. Nadeel van de fietsbus is dat de chauffeurs lomp doen met je fiets en dat het 19 uur duurt om in Zuid-Frankrijk te komen. Het voordeel is dat het sneller, eenvoudiger en goedkoper is dan de trein.

Kosten fietsvakantie
Deze fietsvakantie was iets duurder dan gemiddeld. Dat lag aan de busreis en aan het dure eten en drinken bij de tankstations. De campings in Spanje waren ook erg duur, maar we hebben vaak gewildkampeerd.

In totaal waren we ongeveer 1400 euro kwijt met twee personen. Per dag hebben we per persoon voor ongeveer 13 euro gegeten en gedronken. Dat was het ontbijt, tweede ontbijt, lunch, tankstation stop, avondeten en snack voor het slapen, voor zover we op die momenten eten hadden.

Voor de campings waren we gemiddeld ongeveer 28 euro per keer kwijt. De campings aan zee waren 30 euro, in het binnenland gemiddeld 25, die in Andorra was 13. Omdat we maar 8 keer op de camping gestaan hebben is dat gemiddeld 5 euro per persoon per dag.

Hieronder staat een overzicht van de totale kosten.
MSR Hubba tent
De tent vond ik heel fijn. Hij is gemakkelijk op te zetten en af te breken. Het is een groot voordeel dat de tent blijft staan zonder haringen. Ik heb maar een paar keer de haringen stevig in de grond kunnen zetten, de rest van de tijd waren de rotsen te hard. De buitentent komt snel tegen de binnentent als je hem niet netjes op zet. Bij kans op regen dus extra goed opletten. Het grootste nadeel van de tent is dat het grondzeil snel stuk gaat. Nu hebben we ook op heel slechte plaatsen gekampeerd voor de tent. Alleen op de Pico Veleta zijn er een paar prikkers door het grondzeil gegaan, verder is het heel gebleven.

Garmin Etrex Legend HCx gps
De gps vond ik fijner om mee te navigeren dan een kaart. Hij ging, wanneer je hem telkens uitzette, ongeveer drie dagen mee op een set van twee AA batterijen. Met drie sets hoef je dus maar een keer in de negen dagen een camping te hebben. Over het algemeen was het volgen van de route makkelijk. Het is ook fijn dat je altijd weet dat je de goede afslag hebt genomen. Het grootste nadeel van de gps was dat het lang duurde om een overzichtskaart te laten zien. Door te kiezen voor alleen de basemap kun je dit wel verhelpen.

Hoe goed de route is is afhankelijk van de routeplanner die je gebruikt. Met de website die ik had gebruikt (mapmyride.com) wordt je weleens over onverharde paden gestuurd. Een keer was er ook een brug die niet bestond. Maar dat heeft niets met de Garmin zelf te maken.

De kaart die ik heb gebruikt is de kaart van Spanje van Openstreetmap.org. De kaart bevat voor zover ik gezien heb heel weinig fouten. Wanneer je niet te ver uitzoomt wordt hij vrij snel getekend. Het grootste nadeel van de kaart van Spanje is dat in sommige gebieden lang niet alle wegen er op staan. Net ten noorden van de Pico Veleta stonden soms hele dorpen niet op de kaart, alleen de grote weg die er doorheen ging. Om de route te kunnen volgen heb je dat ook niet nodig.

De fietsen
De fietsen hebben het goed gehouden deze fietsvakantie. We hebben geen lekke band gehad. Volgende keer moeten we een beter pompje meenemen zodat we de banden goed op druk kunnen houden. Als je langer over de onverharde paden gaat zijn een ander soort fietsen, met meer vering en bredere banden, wel beter.