Fietsvakantie verhaal Veluwe - Nederland

Tweede Dag (The longest day)

(100 kilometer gefietst) Iedereen had goed geslapen. Het ontbijt hebben we gegeten op het bankje in het speeltuintje. Omdat het nog een beetje miezerde 's ochtends moesten we wachten met opruimen totdat het droog was en de tenten opgedroogd waren. Bij het inpakken van de tenten wreef Bram het er nog maar een keer in dat het toch handiger was geweest om een zeiltje mee te nemen.

Iets na tien uur was de fietsenverhuur open waar we onze gasflesjes kochten. Daarna gingen we recht naar het noorden. In een dorp gingen we even naar de supermarkt, natuurlijk weer liga's gekocht. Het werd steeds bewolkter, en ik deed maar vast de regenhoes over mijn rugzak. Het begon meteen met miezeren. Een half uur later stortregende 't. Op niet geheel ontoevalligerwijze fietste we toen net door de helweg, vlakbij de vagevuurweg. Het was al zo laat dat we zin hadden in het middageten. Om te schuilen voor de regen stopte we onder iemands carport (op de helweg). Eigenlijk wilden we daar middageten, maar dat hebben we toch maar niet gedaan. Toen het weer droog was reden we verder. Er lag een bergje voor ons waar we bijna niet meer tegenop kwamen doordat we uitgehongerd waren en omdat hij zo steil was. Gelukkig was er halfweg een bankje. Daar hebben we gelunched. Ik had de poncho van 39 cent aangedaan, omdat ik dacht dat het weer ging regenen, maar die heb ik weer meteen uitgedaan en weggegooid. Na dit bergje kwamen we in een heuvelachtig landschap met veel steile heuvels waar we in de kleinste versnelling tegenop moesten fietsen. Het was daar wel mooi, vooral bergaf. We hebben een keer 40, en een paar keer bijna 40 km/u gehaald bij de afdalingen. Op de steilste afdaling probeerde Koen de weg over te steken en door de berm op het fietspad te komen. Met 50 kilo bepakking en met 40 kilometer per uur was het een wonder dat hij niet onderuit was gegaan. We reden door Nijmegen, daarna richting Doetinchem, waarbij we met de pond nog een rivier zijn overgestoken.

Die dag hadden we al 80 kilometer gefietst toen we in Wehl aankwamen. Op de kaart aan de rand van dat dorp stond dat er 2 kilometer terug een camping was, maarja, we (Bram met zichzelf) had(den) afgesproken dat we niet teruguit zouden rijden, dus reden we rechtdoor. Een camping midden in de bossen die we nog tegenkwamen leek ons niet goed, er was alleen een douche. We werden geholpen door een man die twee campings wist te vinden. De eerste was een paar kilometer verder, maar dat bleek ook zo'n boscamping te zijn. De andere was weer 15 kilometer fietsen. Toen we daar aankwamen stond de teller op 95. Koen en Bram zaten al grappen te maken over een rondje fietsten om de 100 te halen, maar we moesten eerst iemand vinden die ons in kon schrijven op de camping. Gelukkig was die er nog wel, want we hadden ondertussen al van 10 tot 8 gefietst. Hij zei ``zoek maar een mooi plekje uit, dan rekenen we morgen wel af''. Dus wij sloegen een pad in en we vonden een mooi veldje. Koen vond het natuurlijk niet goed genoeg omdat er geen water bij zat, maar we hadden toch een plekje. Helemaal moe zetten we de tenten op en zakten in onze stoeltjes om het eten op te warmen. Het nieuwe gasflesje werd in Bram's brandertje gezet. We hadden weer eens geluk, dat werd lekker friet die dag.``BRAM hoe vaak heb ik al niet gezegd dat je dat brandertje moest controleren'' zei Koen heel rustig *uhu uhu*. Yes, dus we halen toch de 100 vandaag, want het was nog 2,5 kilometer heen en 2,5 kilometer terug naar de dichtsbijzijnde friettent. Deze avond hadden we geen energie meer over om nog iets te doen, en na het douchen gingen we snel slapen.


Een hele lange dag. De route heeft veel bergjes. Op het eind een beetje omgefietst. Dit was wel een van de mooiste routes.