Fietsvakantie verhaal Zuid-Frankrijk

Dag 17 : Ratrace

We werden wel vrij laat wakker. De man die het geld op kwam halen was er om negen uur. Hij was ook degene die de wc's poetste. Deze camping was wel echt heel duur. Voor 34 euro, kon je met z'n tween tien dagen blijven staan. We betaalden dus maar 3,40 en daarna vertrokken we, op zoek naar een bakkertje. Die was er niet, maar door onze ervaring van de afgelopen dagen vonden we een epicerie, en gingen daar eten halen. We kochten daar ook Miel de Acacia, dat was dus honing van acasia's. Dat zijn planten met hele lange spitse bladeren, die een soort vetplanten zijn. Er zat niet zoveel smaak aan maar hij was wel goed genoeg. Omdat de jam op was kochten we en pot met gelee de coings. Het smaakte wel goed, maar wat het precies was wisten we niet. We gingen eten voor de 'mairie'. Na het eten was het al weer bijna twaalf uur.

De weg zou vandaag echt vlak zijn, dus als we door zouden rijden konden we lekker tempo maken en toch nog een redelijke afstand rijden. Dat ging inderdaad goed. Het was niet zo heet dat je helemaal oververhit raakte.

In Chaussin kwamen we aan, net voor twee uur 's middags. We wilden toch wel graag gaan eten, dus we zochten een bakkertje dat nog open was. We gingen bij een fonteintje zitten met een soort vijvertje er bij. Bram pakte zijn bidon en vulde hem met water uit het fonteintje. Ik zei dat dat niet slim was, want het was al oud water. Volgens Bram was dat net mineraalwater, het kwam gewoon uit de kraan en was daarna belucht door het fonteintje. Het smaakte ook gewoon goed. We gingen verder met eten, toen we bijna klaar waren kwam er een zwerver aangelopen. Hij had een karretje bij met allerlei spullen. Hij vroeg 'sind sie fransoosisch?'. Ik had geen idee wat ie zei. Na drie keer begreep ik dat ie in 't duits vroeg of we Frans waren. Nee we waren hollands. Kesekopfen waren we volgens hem. We hadden alleen maar "marmelade" om te eten, 'keine kse, keine wurst'. Hij bleef nog even zitten, schuin tegenover ons, toen vroeg ie 'ik hoffe sie habe keine angst von tieren'. Ik dacht, oh nee, wat gaat ie nou weer uit z'n karretje halen. Hij pakte drie ratten er uit. En zette ze op de rand van het vijvertje. Toen gooide ie ze d'r in. Ik moest keihard lachen, niet alleen om de ratten die daar zo rondzwommen en die vent, maar vooral om het schone water wat Bram op had, wat ook uit dat vijvertje kwam. De rest van het water heeft Bram niet meer opgedronken. De ratten die zwommen wel vaker daar in. De vent was constant de ratten aan het tellen die rondzwommen, 'ein, zwei, drei'. Op een gegeven moment "ein, zwei, scheisse". De derde rat was opeens verdwenen. Ik zag hem ook niet meer. Na een paar seconden zagen we hem wel weer. Hij zwom niet meer over het oppervlak, maar over de bodem. De man viste hem snel op, en gooide hem op de rand. De bijna verzopen rat bleef daar nog even zitten. Toen zag ie dat een van de andere ratten in z'n shagbuil gekropen was. Die haalde die d'r uit en gooide 'm weer terug in de vijver. Na een tijdje gingen we maar weer verder om in een supermarkt nog wat water te kopen.

De rest van de weg leek alleen maar bergaf, omdat na de bergen alles leek. We hadden al zes dagen lang een zak macaroni en een pot tomatensaus meegenomen, dus die hebben we 's avonds warm gemaakt.

Het was nog een eind rijden naar de volgende camping. Hij was nog ongeveer veertig kilometer verder. Het was weer een grote weg, maar er stond op de kaart wel aangegeven dat er een steile klim in zat. Toen de klim voorbij was waren we er pas achter dat het die klim van de kaart was, omdat ie gelukkig helemaal niet zo erg was. De camping lag in de stad Gray. Voordat we in de stad waren kwamen we nog door een stuk industriegebied. Er lagen overal bomen bij de bedrijfjes, die gekapt waren. Het leek niet zo'n leuke stad te worden.

De camping hadden we in n keer gevonden. De receptie was net dicht, maar gelukkig kon iemand ons nog helpen. Volgens de mensen die net buiten de receptie stonden moesten we maar achter de 'jolie jeune fille' aanlopen om ons in te schrijven. Mijn tent had ik deze keer zo opgezet, met behulp van mijn fiets. Gelukkig hebben we niet eerst nog even voor de tent gezeten voordat we gingen douchen. De douches waren namelijk vanaf tien uur gesloten. Om half tien stonden we in de douche. Het was wel een goeie. Ik had een extra T-shirt meegenomen in de douche om die uit te wassen. Toen ik klaar was met douchen kwam ik d'r achter dat ik m'n broek in plaats van m'n T-shirt uitgewassen had. Gelukkig was het een sneldrogende. 's Nachts was het vrij droog. We zijn wel op tijd gaan slapen.


Vandaag ging het snel over de grote wegen. We hadden ook genoeg te eten, dus hebben we een grote afstand kunnen fietsen.

dagafstand 173,33
gemiddeld 24