Fietsvakantie verhaal Zwarte Woud

Hoe een standaard fietsvakantiedag er uitziet

Tussen 4 en 5 uur 's nachts
Je wordt half wakker van een of ander geluid. Het kan een trein zijn, of je wordt aangestoten door iets. Je neemt waar of het wel of niet regent, maar op dat moment heb je dat nog niet helemaal door. Je draait je om en je slaapt weer verder.

Om een uur of 7
Je wordt nou echt wakker. Je moet eigenlijk naar de wc, maar je blijft toch maar liggen omdat 't buiten regent of koud is. Nou merk je ook of je slaapzak nat is of niet en herinnert je dan of het 's nachts toen je wakker was geworden regende of niet. Je draait je nog een keer om.

Om 8 uur
Je kleedt je aan, en gaat naar de wc, of als je wildkampeert 10 meter verderop. Dat klinkt makkelijker dan het is. Bij het aankleden moet je eerst goed kijken welke kleren droog genoeg zijn om aan te trekken. Als je helemaal niks droogs meer hebt dan moet je maar een natte broek aandoen. Het uitkiezen van de sokken is ook een moeilijke taak. Meestal zijn je sokken wel redelijk droog, maar bij mij stonken ze soms zo erg dat het eigenlijk niet meer gezond leek ze nog aan te doen. Bij het uitgaan van de tent probeer je zo goed als het gaat je al dan niet droge schoenen aan te doen, zonder met je voeten buiten de tent de grond te raken. Dan de tent uitgaan zonder te veel met je rug tegen de voortent aan te komen, want die is nat. Als je dan terugkomt dan zijn er drie mogelijkheden, al naar gelang hoe lang je al op fietsvakantie bent. De eerste is dat je brood uit de fietstassen gaat halen en buiten gaat eten, de tweede, voor middenin de vakantie is dat je brood uit de fietstassen gaat halen en in de tent gaat eten, waar het dro(o)g(er) er warm(er) is, de derde, en laatste is dat je terug de tent in gaat, en daar zoekt waar het brood in de loop van de nacht terecht is gekomen. Het brood zelf is een brood van een kilo, ongesneden, met 25% roggemeel, kei dik en zwaar vullend brood dus. Je snijdt d'r een plak vanaf en dan doe je er jam of pasta op, hoe vroeger in de fietsvakantie hoe meer jam en hoe later hoe vaker pasta. Als het brood en een halve pot jam/pasta op zijn dan kunnen de spullen in de tent opgeruimd worden.

Om 9 uur
Matje en slaapzak oprollen, spullen die je uit de fietstas hebt gehaald weer terugstoppen. Stuurtas terughangen. Tent in laten storten, buitentent er af halen. Stokken er uit. Stokken uit elkaar halen. Binnentent opvouwen, binnentent nog een keer opvouwen omdat het niet gaat zonder het af te meten met de tentstokken, die je ondertussen al lang op je fiets hebt vastgemaakt, tent oprollen, de tent past eigenlijk niet in de zak. Zo hard op de opgerolde tent drukken dat ie een soort banaanvorm krijgt en in de zak past. Met 2 personen 10 minuten bezig zijn om de rits dicht te krijgen. Matje, tentstokken en stoeltje achterop binden.

Om 10 uur
Bidons bijvullen met water, aanrijden. De eerste 10 kilometer kom ik bijna niet vooruit, behalve als 't bergaf gaat. Daarna gaat 't steeds sneller.

Rond 12 uur
We hebben al ongeveer 35 km gereden, boodschappen doen. 1,5 Liter water, een pot pasta, een brood van een kilo en misschien wat snoep, elke dag een appel, en soms koekjes. Bidons bijvullen. In de winkel merk je al dat je niet meer erg fris ruikt. Vooral met die fietsbroek aan kijken mensen soms raar op.

Na gemiddeld 42 km
Middageten. We zoeken een goede plek uit langs de weg, liefst een bankje of een beetje een beschutte plek. Een heel brood, en een halve pot pasta gaat er wel doorheen. Daarna nog een appel en wat snoep.

Om ongeveer 5 uur
Boodschappen doen voor het avondeten. Meestal eten we pasta, maar ook wel eens gebakken aardappelschijfjes die helemaal vacuüm verpakt zitten. Ook brood kopen voor de ochtend er op. Als het nodig is pasta of jam en nog wat water.

Om half 6
Avondeten. Het duurt meestal wel een dik uur voordat alles opgewarmd en opgegeten is. Meestal pasta of aardappels soms. Als je geluk hebt is het goed warm geworden, maar meestal is het niet echt heet, maar wel aangebakken. Het pannetje gaat onafgewassen de fietstas weer in, dat moet nog op de camping schoongemaakt worden.

Rond de 90 km
Het begint al laat te worden, en je wordt een beetje vermoeid. Er wordt gekeken op welke camping we ongeveer uitkomen, en we rijden daar dan naartoe.

Rond de 120 km
We komen op een camping aan, tussen 8 en 10 uur. De tent wordt opgezet, de spullen worden er in gegooid, en aan de hand van hoe laat 't is gaan we nog wat voor de tent zitten, of meteen slapen.

Rond 10 uur
We gaan slapen, nadat we alles in de tent zo opgesteld hebben dat het niet nat wordt al zou het gaan regenen.