Fietsvakantie verhaal Zwarte Woud

Dag 2, 121,8 km van Heerlen naar Freilingen

We begonnen meteen met een moeilijk stuk uit de route. 20 km Na Heerlen kwamen we in Aken. Om daar doorheen te komen als je de weg weet is het al moeilijk als fietser, maar zonder dat je weet waar je bent of waar je heen moet is het echt bijna niet te doen. Er zijn nergens fietspaden. Over de stoep kun je bijna niet, want d’r lopen mensen, of ’t is veel te smal, en over de weg rijden allemaal auto’s. We zijn d’r doorheen gekomen, maar het heeft wel een hele tijd geduurd. Waar we uitkwamen was ook niet helemaal perfect, het dorpje lag iets uit de richting en niet op de route dus.

Na Aken kwamen we meteen in een natuurgebied. De hele dag hebben we daar nog door gefietst. Het werd echt bergachtig en we moesten flink klimmen. De afdaling die daarop volgde was de moeite waard. Het was een lange afdaling, waarin je constant net onder de 50 reed, met mooie bochten. Onderaan lag een toeristisch dorpje, Einruhr. Daar hebben we boodschappen gedaan en wat gegeten.

Na die afdaling konden we meteen weer bergop. Bovenop de berg stond driehoekig bord met een rode rand, en een wit bordje d’r onder, pas op 8% daling voor de komende 6 km, dat bordje stond in de richting waar we af kwamen, dus je kunt je wel voorstellen dat we vrij moe waren toen we boven waren. Na die beklimming bleef het erg heuvelachtig. Op de kaart stond aangegeven dat we door een “sperrgebiet” kwamen. Het was een militair oefenterrein. Om ons ongeveer aan ‘t zelfde dagschema als van de eerste dag te houden hebben we deze keer ook na 40 km geluncht. Die dag ben ik maximaal 58,5 km/u gegaan. Het laatste stuk van de route was ook weer mooi. We kwamen in de buurt van Freilingen op een route van fietspaden. Het ging allemaal binnendoor, en over mooie weggetjes waar we hard door konden fietsen. Om een uur of 8 kwamen we aan op de camping. We hadden ver gefietst en volgens de planning van 6 dagen over de heenweg doen lagen we al een stuk voor. De camping was deze keer lekker goedkoop. Het was wel een 5sterren-camping, maar omdat we alleen een tent hadden, geen auto, geen stroom gebruiken, en na 8 uur kwamen en voor 10 uur weer vertrokken kostte het maar 12 euro. Vlakbij ons zat een groep die allemaal goeie muziek draaide, dus dat was ook wel fijn om een keer te horen. ’s Nachts was het droog, en we moesten d’r weer vroeg uit om voor 10 uur weg te zijn.


Het eerste stuk van de route van dag 2, rechtsonderin zie je met de vage dikke rode lijn het sperrgebiet aangegeven, vlak daarvoor ligt einruhr, en een riviertje.


deel 2 van de route van dag 2.