Hike verhaal Groenland

Dag 15: Kwallen

's Ochtends voelde ik meteen dat m'n benen helemaal verzuurd waren, maar ik had goed geslapen en gegeten dus ik wilde toch zo ver mogelijk proberen te lopen. Eerst was het echter tijd voor ontbijt en alles in pakken. Tijdens de afwas in de zee zag ik in een keer allemaal kwallen zwemmen. Er waren wel een stuk of 10 grijze en een iets grotere rode. Dat was echt mooi om zo van dichtbij in het wild te zien.
Daarna was het tijd om te vertrekken. Ik moest eerst een heel stuk langs de kust lopen. Er was echter geen strand, de uitlopers van de bergen grensde direct aan de zee. Daardoor moest ik constant stukken klimmen en afdalen om een fatsoenlijke weg te vinden. In het begin was dit al pittig, maar toen werden de struiken steeds hoger. Een paar kilometer lang moest ik me op de helling met stenen door de struiken heen slaan. Dat was heel zwaar en schoot voor geen meter op.

Na 2 uur lopen moest ik de heuvel zelf over klimmen en aan de andere kant afdalen in de fjord er langs. Dat viel ook niet mee en toen ik beneden kwam was ik goed moe. Ik was nu al 3 uur onderweg en had net 6 km afgelegd. Het komende stuk zou echter iets makkelijker worden en na een paar kilometer zou de rode route in een blauwe over gaan.

Het lopen werd inderdaad iets makelijker zodat ik toch nog een beetje vaart kon maken. Het blauwe gedeelte ging best makelijker en was ook veel mooier dan ik verwacht had. Het liep over het relatief vlakke schiereiland waar Qaqortoq helemaal in het zuiden op ligt. Er waren vandaag ondanks het heel warme weer ook weinig muggen. Wel waren er een soort mini-horzel beestjes die net langs m'n mouw of horloge gingen zitten en dan langzaam een gat in m'n huid begonnen te buiten. Dat voelde ook niet lekker en ik heb nu dan ook een stuk of 20 kleine ronde wondjes van die beesten. Als ze ergens het zo ver hadden dat het bloedde kwamen ze ook telkens naar dat zelfde plekje terug.Het laatste stuk was ik ontzettend moe en heb ik meer gestopt dan gelopen, maar ik heb uiteindelijk toch een redelijke afstand gehaald vandaag. Ik heb m'n tent opgezet langs een noodhutje met een mooi uitzicht over de zee. Het is nog 8-9 km naar Qaqortoq dus dat moet over deze route wel in 3 uur te halen zijn. Dan ga ik daar een paar uur rondkijken en vooral veel eten voordat ik weer omdraai. De eerste dag zal dan over dezelfde mooie, makkelijke weg zijn als nu. Daarna is het nog een dag of 4 flink klimmen, maar wel over een hele mooie route. Ik ben nu zoveel mogelijk aan het eten en ga rond een uur of 8 slapen, dan kan ik de komende 2 dagen hopelijk een beetje uitrusten/niet minder moe worden.


"Verse" paste van meer dan een jaar oud


N 6047.717' W 04559.420'