Hike verhaal Groenland

Dag 19: Sissarluttoq

Vandaag viel reuze mee. De dag begon met een klim van zeeniveau naar zo'n 380 meter, maar door dat de route goed te volgen was en er geen grote struiken stonden was dat best goed te doen. Wel was het de hele tijd koud en waaide het hard. Daarna steeg de route langs wat meertjes tot ongeveer 500 m, voordat ik weer moest afdalen tot bijna zeeniveau. De laatste kilometers waren trouwens niet volgens de uitgezette route omdat ik via een omweg terug ga. Dat is ook veel fijner lopen dan maar de hele tijd stom een schapenpaadje volgen. Doordat het lopen zo goed opschoot zat ik rond een uur of 3 nog maar een paar kilometer van een ru´ne af waar ik morgen pas dacht langs te komen. Ik besloot om dat stuk dan ook maar vandaag te doen en rond half 5 kwam ik er aan.

Volgens de kaart waren dit een van de best bewaarde ru´nes van Zuid Groenland. Vergeleken met de hopen stenen die ik tot nu toe meestal gezien had zag het er inderdaad best goed uit, maar meer dan wat halve muren was er eigenlijk niet te zien. Bij de ru´nes lag ook een schuilhutje en even verderop een gesugereerde kampeerplaats. Die bleek heel goed te zijn, het was vlak gras langs een meertje en met uitzicht op de zee.
Morgen word eerst klimmen van 50 naar 700 meter en daarna weer afdalen naar 380. Daarna wil ik een berg (Nuuluk) opklimmen tot 823 m hoogte. Als het mee zit lukt dat morgen ook nog wel. Na de berg is het overigens alleen afdalen tot zeeniveau voordat ik in het dorpje Igaliku kom waar ik m'n ticket voor de terugreis naar Narsarsuaq kan kopen.

We zien wel hoe het allemaal uitkomt. Het is de laatste dagen 's ochtends wel allemaal koud waarna de zon pas steeds later doorkomt. Vandaag was het zelfs de hele dag bewolkt gebleven. Ik denk dat er ergens de komende paar dagen wel een flinke regenbui aan komt. De afgelopen paar dagen had ik een beetje op de grens tussen gewoon moe zijn, en uitgeput raken gebalanceerd, maar vandaag ging het weer redelijk goed.
N 60░53.565' W 045░29.569'