Hike verhaal Groenland

Achteraf

Deze vakantie was heel goed gegaan. De dagstand, zwaarte en hoeveelheid eten, batterijen, gas, etc. waren allemaal goed geweest. Er waren eigenlijk maar drie echte grote dingen die niet volgens plan waren gegaan waren.

Ten eerste het gebruik van m'n packraft. De meeste rivieren kon ik redelijk makkelijk te voet oversteken, terwijl de grotere ook voor de packraft te wild waren. De keren dat het wel kon waren echter wel heel leuk. Ook was het fijn dat ik nul keer op blote voeten een rivier heb over moeten steken, wat in IJsland wel heel vaak moest. Waarschijnlijk komt dat door alle bergen in Groenland waardoor je minder brede, langzaam stromende rivieren hebt zoals in IJsland wel overal was.

Het 2e ding dat mis was gegaan was mijn GPS zender. Ik had thuis nog dat bedrijf gemaild en het bleek dat het om een soort miscommunicatie ging. Er zitten 2 ledlapjes op de zender, een voor de GPS ontvangst, en een voor het zenden. Volgens de handleiding moest je wachten tot het lampje voor de GPS ontvangst groen branden, waarna je het signaal moest versturen en moest wachten totdat het zend lichtje ging branden wat "aangaf dat het bericht succesvol verzonden was". Het bleek echter dat er met "succesvol verzonden" alleen bedoelt werd dat het bericht verzonden was, niet dat het ook ontvangen was. Dat was wel echt misleidend. Om het wel goed te doen moest ik de zender veel langer aanlaten staan, dan werd het bericht nog een aantal keer verzonden en was de kans op ontvangst groter. Ik vind het maar idioot dat de handleiding voor zo'n belangrijk apparaat zo misleidend kan zijn de meldingen "GPS ontvangst" en "bericht succesvol verzonden" wekken nogal de indruk dat het ook ontvangen is.

Het laatste was natuurlijk dat ik het meidje uit IJsland niet meteen versierd had, met mijn dikke baard en Groenlandlook waren het namelijk de ideale omstandigheden geweest. Achteraf gezien had ik d'r waarschijnlijk het beste als een echte Viking over m'n schouder moeten gooien en mee naar mijn thuisland moeten nemen. Ik heb d'r nog wel een keer via Facebook gesproken en een paar foto's van IJsland laten zien. Helaas bleek ze al zo'n irritante vriend te hebben, ik moet uit principe eigenlijk nog wel een keer iets met d'r afspreken, zodra ik in de buurt van Wenen ben.

Qua landschap was Groenland minstens even mooi als IJsland, alleen veel bergachtiger en ruiger. IJsland was achteraf drukken dan ik gedacht had, maar in Groenland kom je gewoon echt niemand tegen zodra je een halve kilometer van een gehuchtje af bent.

Terug in Nederland was het op z'n zachts gezegd wel even wennen om weer onder de mensen te zijn, en er was eigenlijk niemand die echt snapte waarom ik voor m'n lol weken lang alleen door Groenland ben gaan lopen. Dat was wel irritant, maar ik zou dit voor geen goud gemist willen hebben, noch het samen met iemand anders gedaan willen hebben. Dit was extra mooi doordat ik het alleen gedaan heb.