Hike verhaal Groenland

Dag 5: Swamps

Ik had gisteren nog tot 24:00 wakker gelegen totdat ik in slaap viel, en ondertussen was het langzaam steeds harder gaan waaien. 's Nachts had ik ook nog een paar uur wakkeer gelegen doordat m'n tent een enorm kabaal maakte van de wind (later in de vakantie kwam ik er nog achter dat dit voor Groenlandse begrippen een rustig briesje was, maar dat komt later). Slecht uitgeslapen werd ik om 11 uur pas wakker. Het was koud en bewolkt. Vandaag zou ik ongeveer 7 uur moeten lopen om tot het eind punt van deze dag te komen, met redelijk wat klimmen.

Ik moest telkens stukken omhoog en omlaag en om heuvels heen, maar het was vaak niet precies duidelijk welke heuvel of meertje nu precies welke was. Er waren ook kilometers lange stukken met moeras, dat was het alsof je over een 30cm dikke spons liep. De moerassen bestonden ook uit een groot netwerk van kleine stroopjes met bulten mos van een halve meter hoog er omheen. Je moest dan van bult naar bult springen en iedere keer zakte die dan 30 cm zodra je er op ging staan. Het was ook weer veel van steen naar steen springen terwijl het de hele tijd onheilspelend donker was. Op een gegeven moment moest ik een paar kilometer over een bergrug klimmen, dat was mooi maar wel zwaar.


Toen kwam nog een relatief kort klimmetje, maar daar lag 3 meter ijs overheen. Ik moest nog een heel stuk omlopen om op de goede plaats uit te komen. Tijdens het omlopen zakte mijn voet in ee keer van de ene op de andere stap 30cm weg in de modder, daar was dus drijfzand. Opzich was dat niet echt gevaarlijk, maar als je niet wou dat je schoenen vol met modder liepen moest je wel snel doorlopen. Toen ik weer afgedaald was ging ik even pauzeren, de lucht werd steeds donkerder en de heuvels waar ik vanaf kwam zaten nu in dikke mist. Na een grote boog om een meer heen kwam ik op de plaats van bestemming aan bij een 2e meer wat er langs lag.

Ik had het stuk in 6 i.p.v. 7 uur gelopen zodat pas 18:00 was toen ik aankwam, maar gezien het slechte weer dat er aan leek te komen en de slechte nacht van gisteren besloot ik toch te stoppen. Na een kwartier zoeken vond ik het enige droge stukje zonder veel stenen en zette m'n tent op. Toen heb ik een uur in comateuze toestand op bed liggen uitrusten. Na zo'n lange dag hiken kun je gewoon uren lang stil op bed liggen zonder dat je door hebt hoeveel tijd er voorbij is gegaan. Er was een heuvel vlak bij die ik nog opgeklommen was om mooie foto's te maken. Het was maar goed dat ik zo slim was op de positie van m'n tent van te voren in m'n GPS te zetten want die was na een paar minuten lopen al bijna niet meer te herkennen in de rest van het landschap. Het uitzicht richting de gletsjer in het Noorden was super mooi.

Terug bij mijn tent ging ik eten koken en m'n fototoestel opladen. De komende 2 "dagen" zijn langs gletsjer meertjes en dus als het goed is mooi, vlak en goed te volgen. Volgens de route zijn de komende 2 dagen elk 4 uur lopen, maar waarschijnlijk loop ik wel iets verder. Ondanks hier en daar wat pijn en een beetje honger gaat het lopen best goed, zolang ik me wat in blijf houden en op tijd stop houd ik dit nog wel een tijdje vol. Ik denk de hele tijd een helikopter in de verte te horen, maar heb tot nu toe nog niets gezien. Ow en vandaag heb ik uiteraard ook helemaal niemand gezien.
Mijn tentN 6121.509' W 04513.890'