Hike verhaal Noorwegen Zomer

Dag 10: Besseggen's Ochtends regende het niet maar was het nog wel bewolkt. Het stuk naar Gjendesheim lag heel laag waardoor het weer beter was en er veel meer bomen groeiden, het eerste stuk ging door een soort Bos. Gjendesheim lag aan de punt van een llange fjord en rond 11 uur moest ik alleen nog de rivier die er in uit liep oversteken. Op de kaart kon je het niet goed zien, maar omdat er een veerboot was en er bijna overal in Jotunheimen brugjes waren, was ik er vanuit gegaan dat ik deze rivier ook met een brug of veerboot over kon steken. Dat was niet zo.

De kortste route was zeker 1,5 uur omlopen via de verharde weg, daar had ik echt geen zin in. Er stonden wat kleine hutjes aan mijn kant van de rivier met prive bootjes er langs, dus ik besloot nog maar even te kijken of er echt geen kleine veerboot was. Die was er niet, wel was er een man bij een van de hutjes. Ik vroeg of er een veerboot was of dat ik helemaal om moest lopen, hij zei dat hij me wel naar de overkant zou roeien en of ik een blik bier wou. Noren zjn echt mooi. Tijdens het bier drinken vertelde hij dat er een grote kudde van een paar duizend rendieren verderop zat, maar niet in Jotunheimen zelf. Ook zei hij dat ik nog wel makkelijk 's middags Besseggen kon lopen, terwijl Therese had gezegt dat Noorse hikers dat als een hele uitdaging beschouwden. Na een half uur roeide hij me in z'n bootje naar de overkant en starte ik met mijn klim over Besseggen.
De klim was vrij druk en ook stijl maar het weer was (eindelijk) een keer goed en het uitzicht prachtig, zodat ik enorm aan het genieten was.. waarschijnlijk hielp de alcohol ook wel mee. Naarmate ik hoger kwam werd het uitzicht steeds beter, maar werd het ook steeds kouder. Bovenop sneeuwde het half en waaide het heel hard. Na een paar uur was ik op de top, dat was echt ijskoud zodat ik na wat eten maar met de afdaling aan de andere kant begon. De route liep in de lengte langs de fjord over de bergruggen. Het uitzicht was hier nog mooier, je kon over de hele fjord kijken en alle bergtoppen er om heen zien. Tijdens het afdalen moest je wel redelijk goed uitkijken omdat je heel stijl van steen naar steen moest klimmen. Na een tijdje kwam er ook een reddingshelikopter aan vliegen omdat iemand gewond was geraakt (die geluksvogel mocht naar de eerste hulp in Oslo).


Na de grootste afdaling zaten er nog twee klimmen in de route maar hier was het een stuk minder druk, het begon al wel laat en een beetje donker te worden. Vlak voor het einde boog ik van de route af een valei in waar ik morgen door wil lopen. De eigenlijke route daarheen liep een paar kilometer om, maar ik besloot er gewoon recht naar toe te lopen. Beneden in het dal zette ik mijn tent op. Het weer was vandaag echt goed geweest, zeker vergeleken met de afgelopen anderhalve week. Het was wel redelijk koud.