Hike verhaal IJsland

Dag 12 : De balans

Vandaag wilde ik zo ver mogelijk lopen om morgen op tijd bij de camping aan te komen. Na een paar kilometer kwam ik een hikend koppel tegen. Deze reageerde wel gewoon super enthousiast en genteresseerd. Ze kwamen uit Canada en waren in Akureyri in het Noorden begonnen. Nu liepen ze naar Vik, net als de Duitser en Engelsman van een paar dagen geleden.

Ze vroegen hoe het in het Zuiden was en ik zei dat daar veel muggen zaten. In het Noorden waaide het volgens hun hard en het zou nog ongeveer 1,5 dag duren voordat het weer groener werd. Ik zei dat ik daar wel erg naar uit keek en dat ik al 5 dagen in het zelfde droge landschap liep. Toen we afscheid namen zei het meisje succes, je hoeft nog maar 6 dagen. Dat 6 dagen bedoelde ze niet sarcastisch, dat was inmiddels normaal.

Even verder kwam ik nog een tuinkabouter tegen die iemand langs de weg neer had gezet, dat was wel grappig.Bij een meertje kon ik mn watervoorraad weer bijvullen, ook was het tijd voor nog een stuk uitrusting: mijn zonnecel. Die gebruikte ik om batterijen op te laden waarmee ik vervolgens mijn GPS, camera en gsm kon opladen.
Daarna kwam ik op een 10 kilometer lange rechte weg over een droge vlakte in de stralende zon, het leek net of ik in Spanje ofzo was. Het leek ook of er een meertje in de verte was, maar dat stond niet op mn gps. Het bleek een luchtspiegeling te zijn.


De weg in Spanje

Ik moest later ook nog een rivier oversteken, het was vandaag zonnig dus dat was niet zo erg. Ik had meteen mn andere 2 paar sokken en T-shirt uitgewassen. Er kwam ook nog een auto met een man en vrouw aan. De vrouw moest de auto uit en de koude rivier door hiken zodat de man daarna wist waar hij er het veiligste doorheen kon rijden, die had het ook wel slim bekeken.


De rivier die ik doormoest

Ik zag dat ik weer 2 grote blaren rijker was, ik loop nu langere stukken aan een stuk door dus misschien dat het daardoor komt. De blaren lopen niet bepaald fijn maar het doet een stuk minder zeer dan in de legerkisten die ik hiervoor had. Ik heb ook (blaren)pleisters bij maar zolang ze niet open gaan ben ik niet van plan deze te gebruiken, dat heeft toch geen nut.


Dikke blaar

De weg was wel duidelijk drukker, ik heb vandaag misschien wel 15 autos gezien. Dat vond ik wel jammer, het is een stuk minder avontuurlijk als er iedere dag iemand vraagt of je nog water nodig hebt. Er lopen hier echter geen andere wegen naar het noorden dus ik heb weinig keus, bovendien zijn die autos na een minuut weer achter de horizon verdwenen. Het blijft wel fantastisch om telkens als je ergens stopt in iedere richting 20km ver te kunnen kijken, met een zandpaatje als enig teken dat er al ooit iemand eerder is geweest.


De droge vlaktes


Mooi uitzicht bij een riviertje


Het water in IJsland is overal super schoon

Inmiddels staat de tent weer, het is morgen nog zon 11km tot de kruising waar de camping zou moeten zijn. Ik ga zo de pasta bolognaise proberen. Ook had ik geprobeerd naar huis te bellen. Op internet had ik namelijk een kaart gevonden die aangaf dat er alleen aan de randen van IJsland bereik was. De laatste paar jaar was dat schijnbaar veranderd want ik heb sinds Landmannalaugar nog iedere avond bereik gehad.

Echter kwam ik hier voor de verlatenheid en het afgesloten zijn van de maatschappij. Daarom had ik met mezelf afgesproken dat ik pas een week na Landmannlaugar zou laten weten waar ik was. Die week was vandaag voorbij maar toen ik net wou smsen dat alles goed ging bleek dat ik net vandaag geen bereik had. Ik vond het ook maar een raar idee dat je hier best 3 dagen rond kon lopen zonder iemand te zien, maar dan nog wel gewoon je facebook status kon updaten.Ik ben vandaag ook een kleine 10 dagen onderweg en dat leek me een goed moment om de balans van mijn voorraden eens op te maken. Voor elektriciteit had ik 12 batterijen bij en de zonnecel. Als ik geen muziek zou luisteren had ik waarschijnlijk net genoeg aan de batterijen, maar muziek was ook belangrijk.

Dan het eten, het is moeilijk om in te schatten hoeveel kcal ik precies eet, maar de keren dat ik dat uitgeteld heb kwam ik eerder onder dan boven de 2500kcal/dag uit die ik bij heb. Ook heb ik nog het extra brood en de mueslireep gehad. Ik heb ook nog weinig honger gehad dus de hoeveelheid eten heb ik ook wel goed ingeschat.

Het benzinetankje in mn brandertje was pas na 7 dagen leeg. Hier zat 330ml in dus dat betekend dat ik ongeveer een liter teveel bij heb, en dus ook een kilo teveel mee heb geschouwd al die dagen. Dat is van de nee kant wel balen maar van de andere kant heb ik liever een liter teveel bij dan 100ml te weinig; dat betekent namelijk 2 dagen rauwe macaroni of rijs eten. Ik wil de benzine absoluut niet weggooien in de natuur hier dus ga ik vanaf nu mn brandertje telkens wat langer aan laten staan om het gewicht toch zoveel mogelijk te verminderen.

Qua lichamelijke pijnen viel het wel mee. Ik heb wat last van mn rug en voeten gehad s avonds maar doordat ik een goed matje bij had was dat s ochtends meestal weer helemaal weg. Ook scheelde het veel dat mn rugzak steeds lichter werd. Blaren heb ik wel in een keer veel, misschien dat dat minder wordt als ik uit de zanderige vlaktes ben. Ik twijfelde of ik die lek zou steken of niet, toen straks had ik dat bij eentje gedaan als test; je hoorde de lucht er gewoon uit lopen.

Verder heb ik sinds een dag of 2 een rode uitslag op mn handen. Het lijken een soort muggenbulten, maar de muggen leken niet te steken, ook is het alleen op mn handen. Vooral in de zon en wind gaan ze super erg jeuken en doen ze soms pijn.
Daarnaast ligt mn lip nog steeds half open maar daar valt weinig aan te doen. Ook heb ik af en toen wat rare andere pijntjes die elkaar steeds af wisselen, zo kwam ik er vanmiddag achter dat ik op beide oren een wondje had zitten. Na veel nadenken kwam ik er achter dat dat kwam omdat als ik opzij keek mn oren langs de bovenkant van mn rugzak schuurden, dat was wel echt raar.

Dan het laatste: de dag afstand. Daar zit de grootste fout. Ik had 18km/dag gepland omdat ik verschillende verslagen gezien had van mensen die ook voor de 1e keer hier over deels dezelfde routen gingen hiken en die liepen allemaal 18-20km per dag. Ik liep nu echter zon 23km/dag waardoor ik zelfs na de gemiste vlucht en omweg nog 8 dagen overhoud om terug te komen.

Dit lijkt misschien alsof ik mn reis veelte ruim gepland had. Maar als het zwaarder uit zou pakken als gedacht en ik bijvoorbeeld 16 in plaats van 18km per dag zou lopen zou ik met een perfecte aansluiting van vliegtuig en bus nog steeds maar 2,5 dag speling hebben. Zoals nu wel is gebleken met de vertraging en omweg is dit wel heel erg krap en had ik dus niet echt een andere keuze.

Ik heb al een paar ideen van wat ik in die extra week ga doen, maar heb nog niets besloten. Eerst maar eens in Varmahlid zien te komen.

N 644903,7
W 0180157,6

25km