Hike verhaal IJsland

Dag 20 : Poolvossen

Vannacht was ik weer wakker geworden om half 2, maar het was weer bewolkt.’s Ochtends was het verreweg het koudst tot nu toe, ik weet niet of het vroor maar het zal niet veel gescheeld hebben. Tijdens het inpakken wou ik dat ik handschoenen bij had en toen ik ging lopen eigenlijk nog steeds.

Ik moest vandaag al zo ver mogelijk lopen maar nu nog extra. Ik dacht namelijk eerst dat de bus om 1uur ging, maar ik had gisteren avond ontdekt dat dat de bus richting de andere kant was. De mijne kwam om 11:15 en ging 55min later. Ook was ik erachter gekomen waar het 2km verschil tussen m’n kaart en de verkeersborden vandaan kwam. De halte was niet exact op de kruising maar 2km naar het westen bij een camping. Het was nog zo’n 44km en ik wilde liever niet meer als 10km overhouden voor morgen, dus moest ik zeker 34km proberen te lopen.

Het lopen over de grote weg was niet echt avontuurlijk maar schoot wel op. Het bleef alleen koud en bewolkt. Rond 11 had ik er 12km opzitten en besloot vandaag 2x te gaan middag eten. Ik had nog genoeg over voor een dag of 4 en had honger van het verre lopen de laatste dagen. Na het 1e middagmaal van cashewnoten en pinda’s met honing ging ik weer op weg. Opzich is m’n eten hier nog niet heel slecht geweest, maar ik ga als ik thuis ben het komende jaar geen noten of cruesli meer eten.


De Kjolur route

Tijdens het lopen zag ik 2 dingen over de weg schieten. Ik wist dat er in IJsland poolvossen leefden maar daar leken ze veelte klein voor. Ik had geen idee wat het wel waren maar was benieuwd dus liep naar de rotsen waar ze heen waren gerent; zo’n 100 meter van de weg af.


De weg met rare beesten op de weg

Daar zag ik dat het toch poolvossen waren, ze waren kleiner dan ik dacht, iets groter als een kat. Het waren er zeker 2 en e kwamen telkens ergens tevoorschijn f rende over de rotsen, maar ze waren te snel om een foto te nemen. Uiteindelijk was ik toch nog een peer keer op 3-4 meter afstand gekomen zodat ik een goede foto van hun kop kon maken. Dat was echt gaaf!


Dit is een foto van de rosten, pas tijdens het typen van dit verhaal kwam ik er achter dat er 3 poolvossen op deze foto staan.Na de poolvossen liep ik nog een uur door tot middagmaal 2: pinda’s. De uren daarna heb ik redelijk vaak gestopt, ik kwam ook nog langs een noodhutje.

Het noothutje in de verte


Uitzicht bij het noothutje
Rond 5 uur was het dan toch zover, het was nog ongeveer 9km tot de halte dus ik kon stoppen. Ik had zo’n 34km gelopen en 95 in de afgelopen 3 dagen. Die waren wel het zwaarst van allemaal geweest maar ik was wel blij dat ik nog dat extra stuk had gelopen, en de poolvossen maakte ook veel goed.


De zon kwam onderweg nog even door

De gletsjers in de verte waaraan de Kjolur route zijn naam ontleende

Met dit soort dingen is het altijd goed om als je het helemaal beu bent nog ene paar dagen door te gaan. Anders dan krijg je als je een maand thuis bent alweer zin om opnieuw te gaan. Het hiken was echt geweldig maar ik ben wel blij dat het vanaf morgen wat minder zwaar word. Hopelijk ben ik op tijd bij de bushalte, daar is nog een geiser die ik wel graag wil zien.


De laatste wildkampeerplek van de vakantie
Omdat het vandaag (als het goed is) de laatste hike-dag is, is het nu tijd voor de crème de la crème van de expeditiemaaltijden: “Elandvlees-Gourmet-Pot”. Hier zit naast macaroni en kruiden wel 10% elandvlees, bosbossen, wortel, champignons, paprika en tomaat in.


De luxe maaltijd voor koken


Na het koken

Het elandvlees heeft wel een sterke smaak, eigenlijk smaakt het precies zoals je zou denken als je aan een eland denkt. Een soort toendra/steppen/pijnboombos-smaak. Ook was het best taai toen ik het zojuist klaar gemaakt had zoals de verpakking zei. Daar klopt bij die dingen nooit iets van, je hebt altijd teveel water zodat je de helft van je tomatensaus weg moet gieten. En als je het 5 minuten laat “wellen” zoals er vaak staat is het koud. Maar alle expeditiemaaltijden waren wel echt lekker. Toen ik de elandschotel net nog een keer aan de kook had gebracht was het vlees wel zacht.

Dit is wel echte luxe.

N 64°56’00,3”
W 019°30’59,1”

34km