Hike verhaal IJsland

Dag 23 : City tripin’

‘s Nachts was er een baby die 3 kwartier lang kei hard had zitten te schreeuwen en heel de camping wakker gehouden had. Dat leek me wel grappig als je dan die ouders bent en heel de camping een hekel aan je heeft.

Ik had nog 1 expeditiemaaltijd over, die zou ik ’s ochtends met Thibaut maken. Het was “indiaansfladenbrood”. Het was deeg waar je een soort pannenkoek/brood mee kon bakken. Dat spul was net lijm en bleef overal aanplakken maar het was uiteindelijk nog wel gelukt. Er zat niet super veel smaak aan maar het was wel lekker om een keer iets anders te eten.


Het “indiaansfladenbrood”Daarna gingen we onze camera’s opladen en naar de stad. Eerst gingen we naar de echte Laugavegur, de hike route van de 1e 3 dagen was hiernaar vernoemd omdat het daar volgens de IJslandse bevolking net zo druk was als hier.

Beroemd standbeeld langs de weg

De echte Laugavegur

Ik kocht nog een mok met papegaaiduikers als souvenir voor m’n zusje en toen gingen we burgerlijk naar het nationale museum van IJsland. Thibaut had eerst in de VVV een kaart gekocht waarmee hij gratis in een hoop museums kon, maar ik vond 1 of 2 museums wel genoeg. Wel kocht ik nog een kaart om naar huis te zenden, 2 dagen van te voren was wel mooi op tijd. Bij het museum aangekomen bleek het gratis te zijn.

Het gemeentehuis van Reykjavik

Weer eens iets anders dan de duiven in Nederland

Het was wel mooi, er waren een hoop oude dingen vanaf toen IJsland pas 1200 jaar geleden voor het eerst bewoond werd. Ook was er een gedeelte waar je dingen kon uitproberen. Ze hadden ook Viking wapens nagemaakt zodat je kon voelen hoe zwaar die waren. Dat was voor kindjes van een jaar of 10 dus die moest ik natuurlijk ook proberen.Bram roodbaard

Daarna kwamen we bij een ruimte over schaken, een IJslandse man had een tijd terug het wereldkampioenschap schaken gewonnen ofzoiets. Je kon er zelf ook schaken dus dat gingen we maar doen. Ik had dat al jaren niet meer gedaan dus bakte er in het begin niets van maar daarna kwam ik hard terug, uiteindelijk ging de wereldbeker toch naar de Fransen.

Een oude IJslandse vissersboot

Daarna gingen we naar een ander museum wat een soort Madame Tussauds over de geschiedenis van IJsland moest zijn. Dat bleek belachelijk duur te zijn en koste ook bijna net zoveel als de museumkaart waarmee je behalve naar dat museum nog naar 10 andere kon. De IJslandse VVV waar je die kaart kon kopen was zeker een uur lopen dus ik kocht maar gewoon een kaartje.

Beeld van een IJslandse Viking

Het hele “museum” was maar een route van 100 meter maar je kreeg wel een koptelefoon die van alles vertelde. Het ging over wie IJsland ontdekt had en natuurlijk over de man die daarna Vinland/Amerika ontdekt had ver voor Columbus. Dat had ik al op 1000 andere plaatsen gezien. Er was wel redelijk wat bewijs dat die man eerder was en de naam Columbus werd duidelijk expres nergens genoemd. Verder ging het nog over hoe IJsland eerst onder de koning van Noorwegen en daarna Denemarken viel en de uitbraak van de pest. Maar het raarste was de vrouw met nog 2 tieten.

Er was een vrouwelijke strijder geweest die met een hoop mannen in Amerika aan was gekomen. Toen ze daar de indianen ontmoeten was een van hun stieren op hol geslagen en naar de indianen toe gerend. De indianen dachten toen dat ze aan wilden vallen dus gingen in de verdediging. Omdat ze zo goed waren in vechten werden de mannen bij de vrouw bang en rende weg. De vrouw daarentegen was heel dapper dus om de indianen tegen te houden had ze haar BH uitgetrokken en haar zwaard tegen een van haar borsten gezet. Dat was waarschijnlijk wel het raarste geschiedenisverhaal dat ik ooit gehoord had, maar volgens het bandje had het wel gewerkt. Ik zal binnenkort ook eens wat vrouwen aan gaan vallen.

In het museum had ik geen foto’s gemaakt maar gelukkig had ik er thuis nog een op internet gevonden, de vrouw heette Freydís Eiríksdóttir.

Na het 2e museum gingen we naar het dak van het gebouw voor een mooi uitzicht over de stad en daarna naar de kerk die ik voor m’n hiken al half gezien had. Hier stond een standbeeld van de Columbus versie 0.1 met de tekst dat hij als eerste Amerika ontdekt had.


Die mooie kerk met de man die eerder was


Zwerver Bram voor de kerk

Hierna gingen we nog langs wat winkels. Er was ook een winkel van het zelfde merk Geysir als bij de geiser Geysir. Het meidje wat daar achter de kassa stond reed zeker geen paard. Ze verkochten daar allemaal handgebreide kleren. De meeste IJslanders hadden ook maar 2 soorten kleren aan, of de handgebreide schapen dingen of kleren van het IJslandse outdoor merk 66° North. De winkelketen had ook kei goede reclame. Bij Geysir had ik al een mooie schilderijachtige foto zien hangen van een meidje in hun kleding maar die was helaas niet te koop en de foto die ik er van gemaakt had was bewogen. Thuis had nog wel een andere kunnen vinden van ’t zelfde meidje.

Het Geysir reclame meisje


Na de winkel kochten we nog eten en liepen terug richting de camping. Onderweg was er nog een grasveldje met kei rare muziek. Ik had wel zin om daar bij te gaan zitten maar Thibaut vond die mensen maar, vooral toen d’r een 40 jarige man met een paarse snor uit een café er langs kwam. Dat soort dingen zijn wel het nadeel van met z’n 2-en reizen, dan moet je je allemaal aanpassen.

Uiteindelijk had ik vandaag nog een heel eind gelopen en ik was ook duidelijk nog niet uitgerust. Ook had ik best veel last van m’n rug, waarschijnlijk moet ik weer even wennen om zonder rugzak te lopen. Op de camping at ik het koeienvlaaibrood op wat ik gekocht had en nog wat fruit.

Het was lekkerder dan het er uit zag


Hmmm

Morgen ga ik denk ik nog een cadeautje voor ‘spap en mam zoeken en ik ben ook van plan om op excursie te gaan om walvissen en papegaaiduikers te kijken. Voor de rest ga ik alleen maar eten en in de zon liggen en misschien kijken of er ’s avonds nog ergens live muziek is.