Hike verhaal IJsland

Achteraf/Tips

De reis zelf/eenzaamheid Het hiken was echt super gaaf. Het alleen zijn was echt bijzonder en ik heb me eigenlijk nauwelijks alleen gevoeld. Ik heb me ook nog nooit zo vrij gevoeld en zo zonder zorgen geweest. Als je op een gegeven moment weet dat je het lichamelijk wel aan kan en goed op schema ligt dan is er gewoon letterlijk helemaal niets of niemand waar je je druk om hoeft te maken. IJsland zelf was ook geweldig mooi en hoewel de woestijn na de 1e week soms wel redelijk eentonig werd was de rest heel afwisselend, ook was het juist omdat hij zo groot was wel gaaf om de woestijn (sprengisandur) helemaal te doorkruisen.

Hier is nog een foto van IJsland en Nederland op dezelfde schaal om de afstand aan te geven:Het lange hiken met zoveel bagage was niet eenvoudig maar wel een stuk minder zwaar dan ik verwacht had naar aanleiding van m’n eerdere hikes, dat kwam voornamelijk door de goede uitrusting. Het weer viel me ook wel mee. ‘s Ochtends was het af en toe wel koud en het waaide overal kei hard maar ik had niet verwacht dat ik in m’n korte broek zou kunnen gaan liggen zonnen. Mensen in IJsland heb ik natuurlijk niet zoveel gezien maar die waren overal wel heel erg aardig. Ook is het, zolang je niet op de grote gravelwegen komt, precies eenzaam genoeg dat je wel helemaal op jezelf aangewezen bent maar niet hard op tegen jezelf begint te praten.

Het reizen met het vliegtuig was ook wel een uitdaging zo voor de 1e keer alleen, maar ondanks dat zo’n beetje alles mis ging, ging het toch wel goed (in mijn eigen wereldje klinkt dat wel logisch). De bussen in IJsland waren ook echt mooi vooral omdat je dan snel veel zag, maar als je echt iets van IJsland wilt zien moet je daar niet in gaan zitten, dat is voor mensen met teveel geld die in het bejaardentehuis op willen scheppen.Eten/Drinken Qua eten had ik aan de 2550kcal/dag zeker genoeg, ik heb niet echt honger gehad behalve de laatste dagen toen ik telkens +30km liep. Ik heb ongeveer 2200kcal/dag gegeten en was “maar” 3,5 kilo afgevallen in de 26 dagen. De droge cruesli was opzich best goed als ontbijt, vooral die met gedroogde vruchtjes. De pinda’s en studentenhaver had wel veel energie maar na 2 weken was ik dat wel kots beu; de volgende keer neem ik iets meer snickers enzo mee denk ik. De expeditiemaaltijden voor ’s avonds waren vrij duur met 3,50-4,00 euro per stuk, maar het was wel echt fijn om ‘s avonds even iets warms en lekkers te eten. Op internet had ik gelezen dat veel mensen ze ook zelf maakten. Opzich is dat wel te doen als je iets hebt om groente te drogen alleen als je niet 2 weken lang het zelfde wilt eten kost dat waarschijnlijk wel veel werk. Ook zijn zelfgemaakte zakjes met poeder waarschijnlijk nog moeilijker door de douane te krijgen. Iets van pap zou af en toen ook wel lekker zijn geweest maar brinta en melkpoeder neemt veelte veel ruimte in beslag en er zit bijna geen energie in.

Water was bijna overal goed te vinden, alleen de 1e week had ik te weinig gedronken omdat er wat droge stukken tussen zaten en het ontzettend warm was. Als je een liter mee draagt en die regelmatig bij vult is dat in principe wel voldoende. Van Thibaut had ik een keer chocolademelk gehad, dat was wel lekker na 3 weken bijna alleen water drinken maar dat neemt ook weer veel ruimte in beslag.Bagage Ik had heel veel tijd besteed aan m’n bagage uitzoeken. Opzich zou ik er achteraf ook niet veel aan hebben veranderd (hier is een link naar mijn paklijst). Met 24kg was het wel zwaar maar dat kwam vooral door het eten, water en benzine. Verder waren m’n matje en tent met 2,6+1,1 kg meer dan 2 keer zo zwaar als m’n bivakzak en matje tijdens fietsvakantie, maar het was wel heel fijn om ’s avonds een beschut plekje te hebben om uit te rusten. En doordat je niet op de stenen ligt kan je rug ook wat bij komen van de rugzak in plaats van dat de pijn alleen nog maar erger wordt.

Wat ik volgende keer anders zou doen is een adaptertje voor een gastankje mee nemen, maar dat is meer voor de douane dan dat dat fijner is. Verder zou ik minder benzine mee nemen, 1 liter is genoeg voor ongeveer 20 keer koken als je zuinig aan doet (geeft wel een indruk van hoeveel energie je verbruikt/verspilt met een paar km auto rijden). Verder zou ik in plaats van alleen haringen ook wat grondpennen mee nemen, als er veel steentjes in het zand zaten gingen de haringen er bijna niet in maar de pen die ik gevonden had wel.

Verder zou ik een beetje zonnebrandcrème en misschien wat antimuggen spray mee nemen. Ook had ik nu behalve en regen- en gewone broek een strakke hardloopbroek bij die ik speciaal gekocht had om onder m’n gewone broek aan te doen als het heel koud werd; die heb ik echter geen een keer aangehad. In plaats van de 2 T-shirts en regenjas is het ook beter om een 1shirt met korte en 1 met lange mouwen mee te nemen en dan een fatsoenlijke waterdichte zomerjas.

Qua elektriciteit was het lichter geweest om een paar batterijen meer mee te nemen dan de zonnecel omdat die bijna niets oplaadde, mede door het slechte weer van de laatste week. Als ik geen muziek geluisterd had zou ik met 10 batterijen het denk ik net gered hebben.Overig Verder is er niet echt veel wat ik achteraf anders zou doen. Natuurlijk had ik liever meer overstap tijd gehad met het vliegtuig enzo, maar dat zijn van die dingen waar je zelf weinig aan kunt veranderen. Behalve de kleine wijzigingen in de bagage zou ik alleen uit gaan van iets meer kilometers per dag en misschien wat stukken liften in plaats van de bus nemen, nou ik weet dat dat goed kan. Ook zou ik nu misschien een pakket met eten naar een hutje onderweg sturen omdat dat over de grote wegen wel goed geregeld was, je moet dan alleen wel echt goed opletten dat je dat goed pland.

Owja en wat ook heel belangrijk is dat ik geen buitenlandsgeld meer ga halen bij de afzetters van de Rabobank. Ik had namelijk op meerdere vakanties gehad dat ik in België en Frankrijk niet kon pinnen op bepaalde plaatsen terwijl dat volgens de Rabobank wel zou moeten kunnen. Omdat je in Keflavik niet eens van het vliegveld afkomt zonder geld voor de bus had ik thuis 200 euro aan IJslandse kronen gekocht. Ik had van te voren naar de bank gemaild hoeveel dat zou kosten waarop ik een mail kreeg waarin stond dat dat 3,50 zou kosten. Toen ik echter in IJsland was bleek dat de bank een compleet andere wisselkoers aanhield dan de “echte”. Toen ik daar thuis bij de bank naar informeerde kreeg ik een mail terug waarin nog net niet letterlijk stond dat ik niet zo moeilijk moest doen en pech had. Uiteindelijk heb ik 26,70 euro moeten betalen om 170 euro om te wisselen terwijl daar in die mail noch bij het betalen zelf niets over vermeld werd. Ook was hun slechte service in het buitenland juist de reden dat ik dat geld wou kopen. Omdat het uiteindelijk toch geen verschil maakt als je daar over door gaat zeuren geef ik ze hier maar wat goede reclame.

Als laatste zou ik overwegen om een andere camera mee te nemen en zeker lensdoekjes. Nu was de lens soms vies en dat was heel moeilijk om goed schoon te maken. Deze camera had ook veel moeite met automatisch scherpstellen en de witbalans, maar dat kwam ook omdat ik vaak foto’s maakte waarop tegelijker tijd de witte gletsjers en het zwarte zand stonden. Een duurdere camera zou wel mooiere foto’s maken maar van de andere kant had deze wel het voordeel dat hij gewoon in m’n jaszak paste. Als je camera in je rugzak zit maak je veel minder foto’s en heb je er niets aan dat ze mooier zijn.In de toekomst Ik ga zeker nog een keer hiken en ook op fietsvakantie, dat zijn 2 best verschillende dingen maar allebei wel heel erg gaaf. Ook moet ik natuurlijk nog op m’n waterfietsvakantie en/of kanoën. Ik ga denk ik in maart nog een paar weken weg en van de zomer sowieso, maar ik heb nog geen flauw idee hoe en waarheen. Bart gaat dit jaar ook weer fanatiek mee doen met Diekirch-Valkenswaard, maar na 5 keer had ik zin in iets anders, vandaar dat ik over een paar weken de Kennedymars (80km) ga lopen. Na deze reis moet dat toch wel te doen zijn.

Normaal eindigen dit soort verslagen altijd met zinnen als “het belangrijkste is dat je het gewoon gaat DOEN!”. Opzich zou het ook wel goed zijn als meer mensen zoiets zouden doen, maar van de andere kant heb ik liever dat jullie gewoon allemaal lekker aan het strand blijven liggen. Want als iedereen er heen gaat zijn over 20 jaar alle wegen daar geasfalteerd met McDonald’s er langs.

Ik heb nu exclusief foto’s zo’n 70 blz. vol geschreven over m’n vakantie, dat is wel echt belachelijk veel. Hier is als afsluiting van het verhaal nog een lijst met IJsland/hike nummers, speciaal in IJsland samengesteld door DJ stinkende zwerver™:

The Police - Walking on the moon
Genesis - Dance on a volcano
Stephen Wolf - Born to be wild
CCR - Sweet Hitch-hiker
Peter Tosh & Mick Jagger - Walk and don’t look back
Industries of the blind – Waiting and waltzing in airport terminals
Complete “Into the wild” soundtrack
America - A horse with no name
Rod steward – Sailing
Bob Dylan – Like a rolling stone (die is echt geweldig om tijdens het lopen te luisteren)
Neil Young – Rockin’ in the free world
Steve Miller Band – Jungle love
City to city – The road ahead is empty
Canned Heat – Going up the country
Alles van Sigur Ros en Bjork