Toertochten > Halve Marathon Eindhoven

Halve Marathon Eindhoven

We hadden al drie jaar Diekirch-Valkenswaard gefietst nadat we van fietsvakantie terug waren gekomen. Dit jaar had Bram als idee om de marathon te gaan lopen. Voor dat we op fietsvakantie gingen hebben we een paar keer getraind. Sommige keren ging het heel goed. Bram had voor fietsvakantie al een keer twintig kilometer hardgelopen. Soms ging het ook niet goed en moesten we na vijf kilometer verder wandelen. Omdat de oom van Bram fysiotherapeut was of zoiets wist die te vertellen dat je voor de hele marathon minstens twee jaar moest trainen. De halve marathon zou te halen zijn met een jaar training.

Na fietsvakantie duurde het twee weken voordat Diekirch-Valkenswaard was. In die tijd ben ik niet meer gaan hardlopen. De woensdag nadat we Diekirch hadden gefietst ging ik voor het eerst weer trainen voor de halve marathon. Die was toen al binnen twee maanden. Elke week hebben we toen twee of drie keer in de week gemiddeld 10 kilometer gelopen. Drie weken voor de halve marathon kreeg ik last van m'n knien. Toen heb ik tot de woensdag voor de marathon niet meer getraind. Bram kreeg last van z'n enkel twee weken voor de marathon. Toen was hij maar door gelopen omdat als hij die training niet af zou maken hij de halve marathon ook niet zou halen. De week voor de marathon was z'n enkel dik en had hij een enkelband om.

De voorbereiding was dus niet perfect. Bram moest de dag vantevoren nog 14 uur werken en ik was tot half n naar een feestje geweest. Verder hadden we maar een week of 6 echt kunnen trainen en Bram had nog nooit echt veel hardgelopen. Ik had wel veel gelopen bij het voetballen waar ik een paar jaar bij heb gezeten.

Op de dag van de marathon was het bewolkt en best koud. We moesten eerst naar Eindhoven fietsen, voor bram 18 km en voor mij 13 km. In het beursgebouw haalden we de startnummers op en kleedden we ons om. Het duurde nog andershalf uur voordat de start was dus we wachtten daar binnen. Heel het centrum van Eindhoven was afgezet omdat de marathon precies een rondje om het centrum maakte.

Bij het inschrijven moest je opgeven welke tijd je vorig jaar had gelopen zodat je in het goede startvak kon starten. We hadden 1 uur 50 min ingevuld en startten in vak C2. Een half uur voor de start begon het keihard te regenen. We hadden al mensen rond zien lopen in een opengeknipte vuilniszak. Eigenlijk vonden we dat raar maar toen het begon te regenen hadden we er ook wel een willen hebben.


Bij de startDe lopersWeggegooide vuilniszakken bij de start


We begonnen rustig en na drie kwartier zaten we op een schema van 1 uur 50. Onderweg stond veel meer publiek dan ik verwacht had. Langs heel het parcours stonden mensen. Elke paar kilometer waren er kraampjes met bekertjes drinken en stukken sinaasappel. Het was alleen wel een kunst om dat op te drinken terwijl je nog verder rende.


Bram halverwegen


Het ging na vijftien kilometer nog steeds lekker en ik had nog nergens last van. De laatste vier kilometer kon ik nog versnellen. Gemiddeld over de laatste 6,1 kilometer liep ik 13 km/u. Het stratumseind, met alle kroegen, stond helemaal vol. Het leek meer op een aankomst bergop van de Tour de France. Daardoor voelde ik me helemaal niet meer moe en ging het nog sneller. Na de finish moest ik een paar minuten op Bram wachten en konden we weer naar het beursgebouw om om te kleden. Bram z'n tante stond ook ergens bij de finish. Hij was gelukkig wel sneller dan zijn oom die gezegd had dat hij veel meer had moeten trainen om de halve marathon uit te kunnen lopen.


(links) Bart bij de finishBram bij de finishBram (rechts van het standbeeld)Uitlopen na de finishWeer een medaille er bij


Uiteindelijk ging het beter dan ik verwacht had. Ik had een tijd van 1:43:12 en Bram had 1:46:29. Het lopen zelf is wel iets minder leuk dan fietsen en je krijgt ook eerder blessures. Maar het was wel leuk omdat er zoveel publiek stond en er zoveel mensen meededen. Als we door trainen kunnen we de hele marathon ook halen. Nu konden we vooral niet zo hard omdat we dan overal last van kregen in plaats van omdat we moe waren. Volgend jaar wil ik in ieder geval nog een keer de halve marathon van Eindhoven lopen als we genoeg tijd hebben om er een beetje voor te trainen.