Fietsvakantieverhalen
vakantiefiets > Aandrijving

Vakantiefiets Aandrijving

Inhoud

Versnellingsnaaf
Dual Drive
Derailleur Systeem
Rohloff Naaf


Versnellingsnaaf

Een versnellingsnaaf met 3 tot 7 versnellingen is te gebruiken voor een fietsvakantie over een vlakke route. Het bereik van de versnellingen is niet groot genoeg om de bergen in te gaan. Door de interne overbreningen van de tandwielen heb je minder rendement dan met een derailleur systeem.Dual Drive

Een dual drive systeem (zoals Multicycle het noemt) heeft voor 1 tandwiel. Het achterwiel heeft een achterderailleur met 7 tot 9 tandwielen. In de achternaaf zit tevens een versnellingsnaaf met 3 versnellingen. Daardoor heb je 21 tot 24 versnellingen. Het voordeel hiervan is dat je stilstaand kunt schakelen met de versnellingsnaaf. Het systeem is wel redelijk zwaar. Het bereik van dit systeem is ongeveer gelijk aan een derailleur systeem.

Derailleur systeem

Een derailleur systeem heb je in veel verschillende varianten. Voor een hybride of trekking fiets heb je aan de voorkant meestal 3 tandwielen. Achter zijn dat er 7 tot 9. Wanneer het kleinste tandwiel aan de voorkant ongeveer even groot is als het grootste tandwiel aan de achterkant moet je de bergen makkelijk over komen.

Er is een eenvoudige test om te kijken of de ketting vervangen moet worden. Wanneer de ketting aan de voorkant op het grootste tandwiel ligt moet je hem niet meer dan anderhalve centimeter van het tandwiel kunnen tillen.

Rohloff Naaf

Een rohloff naaf is een speciale versnellingsnaaf met 14 versnellingen. Het bereik daarvan is gelijk aan dat van een derailleur systeem. Het is een dure, maar onderhoudsvrije oplossing. Omdat je geen achterderailleur hebt moet je op een andere manier de ketting strak houden. Dat kan op drie manieren:

Met een kettingspanner. Deze oplossing voegt wat extra wrijving toe, maar is wel eenvoudig. Het derailleurwieltje van de kettingspanner moet wel ooit vervangen worden.

Met horizontale achterpatten. De as waarop de naaf zit kan naar voor en achter geschoven worden. Deze manier wordt meestal toegepast op gewone versnellingsnaven. Wanneer je velgremmen hebt is deze oplossing niet fijn omdat je dan, elke keer als je je ketting aanspant, de remmen opnieuw moet afstellen.

Met een excentrische trapas. Bij deze oplossing wordt de trapas uit het centrum van een ronde houder geplaatst. wanneer je de houder verdraaid komt de trapas verder van de achteras te staan. Dit is een elegante oplossing, maar deze kent ook problemen. Het frame klemt zich, aangespannen door twee bouten, om de ronde houder. Deze verbinding kan gaan kraken, of vast komen te zitten. De bouten kunnen dol draaien of vast komen te zitten.