Fietsvakantieverhalen
uitrusting > Brooks Zadel

Brooks ZadelBrooks zadels worden al gemaakt sinds 1866. Deze zadels zijn speciaal omdat ze van leer worden gemaakt. Het leer is 3a4 mm dik. De voordelen van dit soort zadels is dat ze uiteindelijk heel fijn zitten, de koeling een stuk beter is doordat er lucht onder het leer door kan waaien, zweet kan ook weg door het leer. De nadelen van leren zadels is dat ze eigenlijk niet in de regen mogen staan, ze moeten minimaal 300 kilometer ingereden worden voordat je er fijn op zit, tijdens het inrijden zit je absoluut niet fijn, de zadels moeten ingevet worden.

Er is veel te doen over het juiste gebruik van ledervet bij Brooks zadels. Sommige mensen bakken hun zadels in de over nadat ze ze volledig in de olie hebben gelegd, anderen gaan ze met een deegroller te lijf om de inrijdtijd te verkorten. Brooks verkoopt zelf een speciaal soort vet dat ze "proofide" noemen. Het is een mix van bijenwas, kabeljauwolie, citronella, talkpoeder, plantaardige olie en paraffinewas. Doordat het geen echt vet is blijft het zadel goed ademen, en wordt het niet te zacht waardoor het uit gaat zakken. Op de officieƫle site van Brooks is het volgende te vinden over het aanbrengen van de proofide:

Smeer een beetje proofide op de bovenkant van het zadel.
Laat het inwerkent totdat het opgedroogd is, poets het daarna af
Tijdens het inrijden moet het zadel enkele keren ingesmeerd worden met proofide
Daarna elke 3 tot 6 maanden
Alleen bij fietsen zonder spatborden moet de onderkant van het zadel Ć©Ć©nmalig ingevet worden
Voor het eerste gebruik moet het zadel goed geboend worden met een doek omdat het anders nog kleurstof kan afgevenPlaatje uit een advertentie uit 1899, toen het B17 zadel al gemaakt werd.

Ervaringen:
De ventilatie is een stuk beter. Sommige mensen zeggen dat de zadels heel glad zijn en schuiven, maar daar heb ik geen last van gehad. Een nadeel dat vaak genoemd wordt is dat de zadels zwaarder zijn, maar mijn oude gelzadel was duidelijk zwaarder. Een b66 zadel is echt om rechtop te zitten. Om meer voorover te zitten zal een B17 beter zijn. Op mijn mountainbike heb ik een b17 zitten maar die staat dan zover voorover gekanteld dat je snel te ver naar voren schuift.

Verdere informatie:
Brooks england
Sheldon Brown over Brooks