Blog > Afvallen en eten tijdens fietsvakantie

22-08-11 : Afvallen en eten tijdens fietsvakantie

Tijdens de vorige fietsvakantie was ik 6 kilo afgevallen in drie weken tijd terwijl we om de twee uur gegeten hebben. Om een idee te krijgen van hoeveel energie fietsen kost ga ik aan de hand van schattingen laten zien hoeveel je extra moet eten.

Hoe meet je de calorieŽn in voedsel?
Een gemiddelde volwassene heeft 2000 kilocalorieŽn per dag nodig. Het woord 'calorie' wordt vaak gebruikt als men 'kilocalorie' bedoelt. Een kilocalorie is duizend keer zo veel als een calorie, net als een kilometer duizend meter is. De calorie is een (verouderde) maat voor energie. Eťn calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om ťťn gram water ťťn graad Celsius te verwarmen.

De calorie wordt alleen nog gebruikt als het om voedsel gaat. Hoeveel calorieŽn er in voedsel zit bepalen ze in een laboratorium door het volledig te verbranden en te kijken hoeveel energie daarbij vrij komt. Voedsel waarin 2000 kilocalorieŽn zitten geeft zoveel energie als je het in een oven verbrandt, de energie die je lichaam er uit haalt is altijd minder.

De moderne maat voor energie is joule. Als je een watt vermogen levert gedurende een seconde kost dat een joule aan energie. Een lamp van 40 watt een uur laten branden kost bijvoorbeeld 40 watt * 60 seconden per minuut * 60 minuten = 144 000 joule, ofwel 144 kilojoule. Een calorie is gelijk aan 4,19 joule. Omgerekend naar calorieŽn kost het branden van de lamp ongeveer 34 kilocalorieŽn. Dat is even veel energie als er in een koekje zit.

Hoeveel energie hebben we verbruikt?
Tijdens een dag van de fietsvakantie hebben we minstens de 2000 kilocalorieŽn van een normaal persoon nodig. Deze energie gebruikt je lichaam vooral om zichzelf in stand te houden. Daar komt de energie die het fietsen kost bij.

De geleverde energie op de achterband berekenen we door het geleverde vermogen te vermenigvuldigen met de gefietste tijd. Op een gemiddelde fietsdag waren we van half 9 's ochtends tot half 9 's avonds onderweg. We zaten van die twaalf uur ongeveer 9 uur op de fiets. Het gemiddeld vermogen wat we leveren is alleen grof te schatten, het zal rond de 80 watt zijn (zie bronnen). De geleverde energie gedurende een dag is dan ongeveer 80 watt * 9 uur * 60 minuten per uur * 60 seconden per minuut = 2 592 000 joule, ofwel 2592 kilojoule. Omgerekend zijn dat 618 kilocalorieŽn. Dit is de energie die op de achterband geleverd wordt.

Bij de verbranding van een liter benzine komt 35 000 kilojoule vrij. Dat zijn 35 000 kilojoule / 4,19 joule per calorie = 8352 kilocalorieŽn. In 20 dagen hebben we dus evenveel energie geleverd als in 20 dagen * 2592 kilojoule per dag / 35 000 kilojoule per liter = 1,48 liter benzine zit.
Je lichaam heeft maar een rendement van 20% bij fietsen. Van de energie die je via voedsel binnen krijgt komt 20% dus als vermogen op je achterband, de rest wordt omgezet in warmte. Daarom krijg je het heet als je je inspant. De hoeveelheid energie die je binnen moet krijgen om negen uur te fietsen zijn dus 618 kilocalorieŽn * 100/20 = 3090 kilocalorieŽn. In totaal hebben we dus per dag minstens 2000 + 3090 = 5090 kilocalorieŽn nodig. Om dat binnen te krijgen moet je tweeŽnhalf keer zoveel eten als normaal. Dit is een grove schatting waarin het rendement van 20% en het vermogen van 80 watt de grootste onzekerheid zijn.

Hoeveel energie hadden we te weinig?
Ik was zes kilogram afgevallen, Bram twee. Daarvoor kan ik twee redenen aanwijzen : ik had meer vet om te verbranden voordat we vertrokken en mijn fiets was zwaarder. Het kan ook totaal ergens anders aan liggen, wie weet was mijn spijsvertering wel veel minder efficiŽnt.

Nu komt weer een aanname, stel dat van de zes kilogram die ik ben afgevallen er drie puur vet waren. Dit is laag ingeschat, de rest van het gewicht kan uit vocht en spierweefsel bestaan. In een gram vet zitten 9 kilocalorieŽn, dus in 3 kilogram vet zitten 3 kilo * 1000 gram per kilo * 9 kilocalorieŽn per gram = 27 000 kilocalorieŽn. Deze calorieŽn waren al opgeslagen in mijn lichaam, wanneer je drie kilogram vet aan wilt komen moet je meer dan dat eten omdat je spijsvertering niet 100% efficiŽnt is. De 27 000 kilocalorieŽn ben ik tijdens 20 dagen fietsen kwijtgeraakt. Dus heb ik ongeveer 27000 kilocalorieŽn / 20 dagen = 1350 kilocalorieŽn per dag te weinig binnengekregen.

Hieronder kun je de belangrijkste getallen in een grafiek zien:Conclusie
Om tot enige resultaten te komen moet je veel aannames doen. Je moet zeker minstens twee keer zo veel eten als normaal om negen uur per dag te kunnen fietsen. De hoeveelheid vet die ik ben kwijtgeraakt is laag ingeschat. Ik ben zeker per dag twee volle borden eten tekort gekomen. Het is heel moeilijk om zoveel per dag extra te eten, vooral omdat er weinig vers voedsel te vinden was.

Bronnen
Calorie en vermogen : http://nl.wikipedia.org/wiki/Calorie
Schatting geleverd vermogen : http://www.analyticcycling.com/ForcesPower_Page.html
Menselijk rendement : http://mb-soft.com/public2/humaneff.html