Blog > De ideale fietsvakantie Douche

17-05-10 : De ideale fietsvakantie Douche

Het is de hele dag al koud. Tijdens de laatste beklimming van de dag begint het te regenen. In de afdaling worden je handen zo koud dat je bijna niet meer kunt remmen. Dan komt eindelijk het dorp in zicht waar de camping is. Nadat je snel je spullen hebt uitgepakt, pak je je droge kleren en gaat op zoek naar de warme douche waar je al de hele dag naar uit kijkt.

Of het een fijne douche is is altijd maar afwachten. De douches lijken vaak te zijn ontworpen om gebruikt te worden als het buiten 25 graden is. Als je pech hebt is het een hokje waarin je eigenlijk buiten staat, waar het aan alle kanten door waait. Je kleren moet je over de rand van het hokje gooien omdat ze anders doorweekt worden. Voor sommige douches heb je muntjes nodig, meestal kun je per muntje maar een paar minuten douchen. Als je dan te laat op de camping komt sta je eerst een half uur kou te lijden voordat je eindelijk, de hele dag niet warm geweest, in je te koude slaapzak kan kruipen, wetende dat het 's nachts ook nog gaat regenen.

Nee, de ideale fietsvakantie douche ziet er toch anders uit. Het begint bij het douchegebouw. Dat moet verwarmd en winddicht zijn. Het moet goede verlichting hebben, die niet automatisch na vijf minuten uitschakelt. Er moeten veel douchehokjes zijn, zodat er altijd genoeg vrij zijn. In het douchehok moet in het ideale geval ook stopcontacten zijn, zodat je je gsm kunt opladen terwijl je douchet.

Dan het douchehokje zelf. Eerst moet er een ruim gedeelte zijn waar geen water in kan komen. Er moeten genoeg haken en planken zijn om je kleren op te hangen en neer te leggen. Tijdens het douchen moeten die allemaal droog blijven. Het douchehokje zelf moet ook goed verlicht zijn. In het gedeelte waar de douche hangt moet een plankje zijn om je shampoo op te zetten. De vloer moet niet te glad en niet te koud zijn. Verder moet het natuurlijk helemaal schoon zijn. De richting van de douchekop moet instelbaar zijn. Hij moet ook niet te laag hangen. Dan is het eindelijk tijd om de douche aan te zetten.

De douche moet een aparte regeling hebben voor de temperatuur en de hoeveelheid water. Een mengkraan is moeilijk in te stellen, maar geeft uiteindelijke vaak ook wel fijn water. Het water moet meteen de goede temperatuur hebben en daarop blijven. Het water moet in het begin niet koud of kokend heet zijn. De temperatuur en hoeveelheid water moeten ook constant blijven tijdens het douchen. De straal uit de douchekop moet zo breed zijn dat je er helemaal onder kunt staan en niet geconcentreerd zijn in een dunne bundel. De hoeveelheid water moet groot genoeg zijn, en de temperatuur moet hoog genoeg zijn. Als dat allemaal klopt kun je onder de ideale fietsvakantie douche stappen en de dikke laag zout en de kou van je af spoelen.

Als je hebt gedouched onder de ideale fietsvakantie douche, ben je weer helemaal opgewarmd en klaar voor de volgende fietsdag.