Blog > Fietsvakantie in Frankrijk

12-09-10 : Fietsvakantie in Frankrijk

Er is geen beter land om in op fietsvakantie te gaan dan Frankrijk. Vooral Zuid-Frankrijk is perfect. Het begint 's ochtends al. Als je op staat is het warm en droog. In elk klein dorpje kun je dan je ontbijt halen bij een "Boulangerie". Elk bakkertje heeft de lekkerste rozijnen broodjes en abrikozencroissants. Verder koop je natuurlijk een stokbrood, die je op eet met de lekkere Bonne Mamman jam of paté de campagne, waar gemalen konijnen in zitten.

Tijdens het fietsen hoef je je niet te vervelen. Je aangemoedigd door Franse boertjes die "Bonne courage" roepen. De andere fietsers die je tegenkomt zeggen ook altijd iets, meestal "Bonjour" maar de wielrenners in de Pyreneeën zeggen "Salut". De zon schijnt de hele dag, en het mooiste van Frankrijk zijn de wisselende landschappen. In het noorden heb je de eindeloze heuvels en weilanden. In het midden van Frankrijk heb je de Alpen en het Centraal Massief. In de Franse Alpen is geen berg hetzelfde. De Bonette, met zijn weidse uitzicht op rotsige bergen, lijkt qua omgeving niet op de Galibier, waar het uitzicht bestaat uit een gletsjer en groene weilanden. En de steile Izoard met de Alpenweiden lijkt alleen qua naam op de Iseran, die meer op een maanlandschap met rotspilaren lijkt.

Om weer bij te komen van je fietsinspanningen kun je uit een fonteintje water drinken, mits er bij staat "Eau potable". Anders moet je een fles Oasis kopen, dat is twee liter limonade met een kwart vruchtensap. In heel Europa verkopen ze het, behalve in Nederland, maar in Frankrijk hebben ze in elke winkel 10 verschillende smaken er van. Iets lekkerders en verfrissenders is er voor de hardwerkende fietser niet te vinden.

's Avonds ga je op zoek naar een camping. Er zijn genoeg campings in Frankrijk, dus je vindt er altijd wel één. Na een geweldige dag fietsen door de mooiste landschappen, in de warme zon, met het lekkerste eten mag je dan als afsluiting van de dag in een gat in de grond schijten.