Blog > Zin in fietsvakantie

27-08-10 : Zin in fietsvakantie

We zijn nu twee weken thuis van fietsvakantie. Morgen is de tourtocht Diekirch-Valkenswaard, de afsluiting van het fietsseizoen. Daarna begint de winter weer. Elke winter plan je om elke week te blijven fietsen, zodat je opgebouwde conditie goed op peil blijft. Daar komt meestal weinig van. Met al die regen en kou is het toch minder leuk dan in de zon. Als het regent of sneeuwt, als het koud is of er zout op de weg ligt, is wielrennen sowieso niet leuk.

Na al die maanden winterweer komt dan eindelijk de zon af en toe tevoorschijn. Dan gaan we wielrennen in de lente, terwijl het eigenlijk nog wel koud is. De plannen voor de fietsvakantie komen dan ook. Hoe beter het weer wordt, hoe meer zin je krijgt om op fietsvakantie te gaan. Een paar weken voor de fietsvakantie ga je beginnen met alle spullen bij elkaar zoeken en de route uit te tekenen op kaarten. De dag voor de fietsvakantie heb je dan opeens minder zin. Je weet dat het toch weer veel te zwaar gaat worden, en bent benieuwd wat voor rare dingen er dit jaar weer gaan gebeuren.

Op de ochtend van de eerste dag heb je altijd veel zin om te fietsen. Alles is nog schoon en fris, je fiets is helemaal in orde. De avond van de eerste dag is altijd zwaar, je bent nog niet goed getraind en zit nog niet in het ritme. De eerste week van de fietsvakantie is altijd wel leuk, maar zo dichtbij huis is het landschap niet bijzonder.

De tweede week van de fietsvakantie is het leukste. Je bent in een compleet ander land, en maakt veel mee. Je begint wel moe te worden, maar elke ochtend ben je toch weer uitgerust. De derde week van de fietsvakantie is het ergste. Meestal ben je al op de terugweg. Je bent wel getraind in het fietsen, maar na twee weken begin je al goed moe te worden. 's Ochtends is het zwaar omdat je moe bent van de vorige dag. De laatste twee dagen van de fietsvakantie zijn altijd het zwaarste. Drie weken ben je al onderweg, het landschap is saai omdat je al bijna thuis bent. Je bent zo moe dat je minstens twee weken moet uitrusten. Het laatste stuk van de laatste dag kan twee kanten op gaan: je bent blij dat je bijna thuis bent en racet naar huis óf je bent super moe, hebt helemaal geen zin meer en komt niet meer vooruit.

Na drie weken fietsvakantie ben je blij dat je thuis bent. De eerste paar weken heb je er dan echt geen zin meer in, tot dat het weer lente wordt natuurlijk.