Hike verhaal Groenland

De Voorbereiding

De hikes die ik (Bram) tot nu toe gedaan had waren van wisselend succes geweest. De Ardennen en Zwarte Woud hike met Bart waren zwaar maar nog wel te doen geweest. De hikes in de Vogezen en Corsica waren te zwaar geweest en er was van alles misgegaan. De hike in IJsland daarentegen was geweldig mooi geweest en ik had nog maanden er na zin om terug te gaan. De fietsvakanties waren tot nu toe bijna allemaal leuk geweest, en alhoewel ik fietsen over het algemeen leuker vind dan hiken, vind ik alleen hiken wel leuker dan alleen fietsen.

Dit jaar was het alweer twee jaar geleden dat ik naar IJsland was geweest en drie jaar sinds de laatste B&B fietsvakantie. Het liefst wilde ik dit jaar weer gaan fietsen in Kroatiƫ ofzo, maar Bart wilde ook nog met Manon op vakantie en kon daardoor maar kort gaan. Een ander idee dat ik had was om te gaan hiken, ik wilde wel terug naar IJsland maar niet zo snel al. Andere landen die er op leken, zoals Noorwegen, leken me ook wel leuk, maar dat zou qua avontuur waarschijnlijk wel weer een stap terug zijn vergeleken met IJsland. Ik had ook wel eens vaag iets van Groenland gezien maar wist niet hoe "erg" het daar was. Wat Googlen leerden me dat er een "Artic circle trail" was. Dat was een lange route dicht bij de pool cirkel. Die zag er wel mooi uit, maar er kwamen wel veel mensen. Na nog meer zoeken vond ik twee verslagen van mensen die in het zuiden van Groenland door de bergen hadden gehiked waar een stuk minder toeristen kwamen. Er was daar helemaal niets en ze hadden allebei >10 dagen niemand gezien. Dat was wel weer iets teveel van het goede.

Er was wel een plaatsje Narsarsuaq iets ten noorden van daar waar je direct vanuit Denemarken of IJsland heen kon vliegen. Hier was het net iets minder totale wildernis dan in het Zuiden, maar lang niet zo druk als in het Noorden. Er waren daar wel veel fjorden en rivieren die ik niet over kon steken, en er was buiten de dropjes nergens mobiel bereik. In een van de twee verslagen las ik echter dat die persoon een GPS zender bij had waarmee je een email met je positie naar een vooraf ingesteld adres kon sturen, ook had hij een soort opblaasboot bij om de fjorden over te steken. Als ik die twee dingen ook kon krijgen zou het lopen misschien te doen zijn.

Het idee van IJsland was vooral door het zien van en filmpje gekomen. Nu had ik ook een kort filmpje van een van de hikers in Groeland gezien. Dat was super mooi en wild. De grootste hindernis om te gaan waren de boot en de GPS zender. Ik had die nog nooit gezien en nieuw waren de meeste veelte duur, samen met alle andere kosten van de hike die er nog bij zouden komen. Ik keek op het "marktplaats"gedeelte van hiking-site.nl om te zien of iemand Ć¼berhaupt ooit zoiets 2e hands verkocht had. In de afgelopen paar maanden was er 1 boot en 1 GPS zender opgezet. De boot drie dagen geleden en de GPS zender twee uur. Dat was wel heel erg toevallig. Het abonnement van de GPS zender liep ook nog tot halverwege Augustus. Dit was wel ideaal maar ik moest ook snel een keuze maken. Ik besloot ze allebei snel te kopen en maakte daarmee de beslissing om naar Groenland te gaan eigenlijk al definitief. Ik had echter nog totaal geen idee van het weer, het landschap en eigenlijk alle andere dingen in Groenland. In het halfjaar daarna heb ik 0 boten en 1 zender te koop zie staan.

Ik maakte een hele lijst van alle dingen die ik moest kopen, testen en regelen. In het half jaar daarna kwamen er voor ieder punt dat ik afstreepte weer drie bij. Zo deed ik de standaard dingen zoals een vlucht boeken en een route uitstippelen, maar ik moest ook kijken of ik in Groenland gastankjes kon kopen, of ik kon pinnen, peddels en een reddingsvest kopen, nadat ik ontdekt had dat het dichtstbijzijnde pin automaat 43 km va het vliegveld afstond een visa-card kopen, etc. Na waarschijnlijk zo'n 200 punten afgestreept te hebben was ik dan wel echt klaar om te gaan. Ik zou via Kopenhagen naar Narsarsuaq vliegen en daar in een soort acht-vorm twee hikes van elk ongeveer 10 dagen lopen. Ik had alles wat ik bij had minstens twee keer getest, zoveel mogelijk informatie over de route en Groenland opgezocht en niet enorm veel maar wel redelijk wat getraind.

Naast al dit was ik ook nog aan het promoveren. De twee weken voordat ik ging waren heel raar. De overgang van in een laboratorium met chemicaliƫn en ingewikkelde apparatuur werken, naar helemaal alleen met alleen de simpelste dingen in de wildernis van Groenland zitten was wel moeilijk voor te stellen. Het klinkt waarschijnlijk een beetje overdreven maar het voelde echt alsof er op een bekend tijdstip een einde aan mijn huidige leven kwam, ik dan 4 weken een totaal ander leven ging leiden, en daarna weer terug zou komen. Om me een beetje in te leven en uiteraard het niet scheer record van IJsland te verbreken had ik me de laatste week niet geschoren. Op 30 Juni 2014 was het na een half jaar plannen dan toch echt zover, waar ik had ik mezelf nu weer in terecht gebracht...


Het grootste deel van mijn uitrusting