Hike verhaal Zwarte Woud

Dag 1 : Heenreis met de Trein


In de weken voor de hike had ik via internet nog allerlei spullen gekocht. Een muts, handschoenen, een gore-tex broek, en een compressiezak voor mijn legerslaapzak. Alles was binnengekomen, behalve die compressiezak. Op zondagmiddag moest ik nog alle oudoor-winkels af om een compressiezak te kopen. Het was koopzondag. Alle winkels waren open behalve die winkels waar ik moest zijn. Alleen de Perry Sport was nog open. Daar heb ik een slaapzak gekocht die tot -5 zou moeten kunnen. Volgens de weersverwachtingen zou het -7 worden 's nachts.

Op maandagochtend pakten we de eerste bus richting station Eindhoven. Ik kwam tegelijk aan met de bus bij de bushalte. Bram zat al vanaf Westerhoven in de bus. In Eindhoven op het station kochten we kaartjes tot Arnhem. Alles ging nog steeds goed. Dat waren we niet gewend van de andere vakanties waarbij we de bus of de trein moesten pakken.

De sneltrein van Arnhem naar Freiburg vertrok om 9 uur. Op de kaartjes stonden de nummers van de plaatsen die voor ons gereserveerd waren. We hadden het verkeerd gelezen. Plaats 1-raam en 1-middenpad konden we niet vinden. Na een paar keer door de wagon te zijn gelopen zijn we zomaar ergens gaan zitten. Bram zei dat hij eigenlijk nog z'n wiskundehuiswerk mee had willen nemen om dat in de trein te maken. Maar dat had hij toch niet meer gedaan. Onze tassen stonden een heel eind verderop in een andere wagon. Daar konden we geen eten uithalen, dus moesten we al een deel van het eten dat eigenlijk bedoeld was voor tijdens de hike opeten. Tegenover ons kwamen na een paar uur twee Turkse Duitsers zitten. Ze hadden allebei een net pak aan en waren best dik. Ze leken rechtstreeks uit 'The Godfather' te komen. De ene pakte een zakdoekje en begon letterlijk in z'n neus te boren. Toen hij daarmee klaar was ging hij uitgebreid bekijken of er wat aan zat. Het zakdoekje legde hij op tafel. Toen ze weggingen zeiden ze (beveelden ze ons) dat we hun plaats vrij moesten houden. Het zakdoekje lieten ze liggen.

Langs ons zaten Nederlandse oudjes al drie uur lang te zeuren over dat alles zo duur was, de jeugd van tegenwoordig, dat niemand meer respect had voor ouderen en dat iedereen dezelfde kleren aanhad. Het was alleen maar zwart en een beetje paars, volgens de oude modekenners. Eén van hen zat een boek te lezen. De titel was "12 boeken die de wereld hebben veranderd". Later kwamen er nog drie meisjes binnen. Ze zaten te lezen. De ene had een kookboek en de andere een Frans boekje. Nadat ze weg waren zei een van de oudjes dat ze het maar rare figuren vond, en dat ze rare kleren aanhadden, met zoveel kleuren.

In Freiburg lukte het al snel om de hikeroute te vinden. Na een uurtje lopen zaten we al midden in de bossen. Er lag nog geen sneeuw daar. De route was toch al zwaar omdat we de bergen bijna recht omhoog liepen. De eerste hardkecks werden opgegeten, aangevuld met één tamme kastanje.

Tegen de tijd dat het begon te schemeren waren we weer uit de bossen. De wandelroute ging over een gewoon weggetje. Om ongeveer half 6 werd het al tijd om een plaats te zoeken om te gaan slapen. De weg liep langs een heuvel waar alleen gras op groeide. Het enige vlakke stukje daarvan kon makkelijk gezien worden vanuit een huis een stukje verderop dus daar gingen we maar niet op liggen. Nadat we een heel stuk om de heuvel heen waren gelopen en nog geen goede plek hadden gevonden om te slapen besloten we maar om bovenop de heuvel te gaan liggen. Daar moest het wel vlak zijn, want volgens de wiskunde die Bram had gehad had je bij een bergparabool op de top altijd een afgeleide die 0 was. Ik ging er niet van uit dat er discontinu√Įteiten zouden bestaan op die berg, dus het zou dan wel vlak zijn bovenop.

We rolden onze bivakzak uit en zagen dat het huisje wat uitkeek op de eerdere vlakke plek ook uitkeek op de top van de heuvel. Maar we hadden geen zin meer om nog verder te zoeken en bovendien werd het al donker. Vanaf de heuvel hadden we een goed uizicht op Freiburg. Het lukte alleen niet om een perfecte foto te maken. Van de 20 foto's waren deze de beste:


Freiburg 1


Freiburg 2


Freiburg 3

We lagen om half 7 al in onze tent. Zodra de zon onderging kon je niet verder lopen en werd het een stuk kouder. Het was die nacht nog niet zo koud. Het had amper gevroren.


Route dag 1