Paklijst Fietsvakantie

Dit is een algemene paklijst, die je aan kunt passen aan het seizoen en het land waar je naartoe gaat. We gaan er van uit dat het niet al te veel zal gaan regenen, en dat de temperatuur niet te laag wordt.

We hebben ook foto's van al onze fietsvakanties en de hoeveelheid bagage die we bijhadden. Als je eenmaal vaker op fietsvakantie bent geweest weet je beter wat je wel en niet mee moet nemen, en kun je steeds betere spullen kopen.

Inhoud

Eten en drinken
Slapen
Fietsen
Verzorging
Overig


De vetgedrukte dingen zijn minimaal wanneer je op fietsvakantie gaat en op campings gaat staan.

Eten en Drinken

Brandertje Een benzinebrandertje van coleman, 2200 Watt, werkt ook als het waait en scheelt veel tijd. Kijk vantevoren of de brandstof die nodig is voor je brandertje te koop is in de landen waar je doorkomt. Het is ook belangrijk om te weten hoe die brandstof dan heet. Als je in Frankrijk voor een schap met 20 verschillende flessen "Alcool √° ..." staat is het lastig om de goede te vinden.
Esbit brander + blokjesSoort van aanmaakblokjes, kan gebruikt worden om saus op te warmen of knakworstjes. Niet perse nodig, maar kan handig zijn al je eerste brandertje het begeeft
Aansteker Volgens alle survivalboekjes moet je minstens 2 dingen bij hebben om vuur mee te kunnen maken. Dus 2 aanstekers.
Pannetje + deksel Aluminium pannetjes bakken sneller aan dan stalen. Een deksel zorgt er voor dat het eten sneller warm is, dat scheelt veel tijd. Er zijn ook titanium pannetjes, die zijn heel licht, maar die hebben we nog nooit getest.
SchuursponsjeMet een sponsje, zand en water kun je je pannetje schoon krijgen.
BordEen plastic bord, zeker iets wat niet gemakkelijk breekt. Als je alleen bent kun je ook uit het pannetje eten. Als je gewicht wilt besparen kun je ook je mok gebruiken om uit te eten. De volgende redenering gaat dan op : als het slap genoeg is om in de mok te passen, gebruik de mok, als het niet slap genoeg is, en dus eigenlijk op een bord moet, kun je het ook wel vasthouden.
MokPlastic/titanium mok, hierin kan je ook soep maken van het water waarmee je de pasta hebt gekookt.
ZakmesEen goed zakmes kun je gebruiken om brood te snijden en smeren, en voor reparaties.
Sp/vorkSpork / vork. Een spork is een lepel en vork in 1.
WaterfilterVoor de fietsvakantie naar Zuid-Frankrijk hebben we een waterfilter meegenomen. We hebben het enkele malen gebruikt, maar het was niet onmisbaar. Aangezien een goed filter een paar honderd euro kost en het ook best wat weegt moet je het alleen kopen als je lang in gebieden bent waar geen water te koop is.
NoodrantsoenEnergierepen voor wanneer het niet gelukt is op tijd een winkel te vinden. Elke fietsvakantie is het noodrantsoen nog op een moment gebruikt, dus wel aan te raden.

Slapen

Tent / bivakzakBram heeft een bivakzak, een soort tent zonder stokken, ik heb een tentje voor 1 persoon. Beiden wegen minder dan 1 kg. Het belangrijkste van de tent op fietsvakantie is dat hij goed waterdicht is, makkelijk op te zetten en af te breken.
SlaapzakZorg voor een goede slaapzak ! Hij moet redelijk waterdicht zijn en warm genoeg. Als je slaapzak nat wordt van binnen dan heb je todat het weer goed weer wordt een koude slaapplek.
MatjeEen self-inflatable matje is het handigst. Luchtbed kan ook, maar na zo veel fietsen heb je meestal niet veel tijd/zin om dat op te blazen en het kan lekgaan. Voor ongeveer 35 euro heb je een goed matje.
ZaklampNiet perse nodig maar wel handig als je 's nachts wat zoekt in je tent. Verder kun je hem gebruiken als je 's avonds nog aan het fietsen bent.

Fietsen

BandenplaksetIets zegt met dit van pas zou kunnen komen op fietsvakantie.
BinnenbandAls je een lekke band hebt is het meestal sneller om er gewoon een andere binnenband in te zetten. Als je binnenband geklapt is heb je 'm zeker nodig. Let er wel op dat je de goede maat koopt met het goede soort ventiel.
PompjeEen fietspompje is altijd nodig, want je moet ééns in de paar wat lucht in je banden bijpompen.
ImbussleutelsEen setje met sleuteltjes om bijv. je stuur van je fiets te verstellen of losgetrilde bouten aan te draaien.
kettingponsAls je ketting gebroken is kun je hem met dit ding een stukje inkorten en weer gebruiken. Na lekke banden en gebroken spaken is een gebroken ketting het meest voorkomende probleem
Flesje olieMet een piepende ketting lijkt 't fietsen zwaarder dan het is. Er is duurdere, dikkere, olie te koop en goedkopere dunne, of het echt veel uitmaakt kan ik niet zeggen.
FietshandschoenenFietshandschoenen geven extra steun aan je handen. De meesten hebben ook een badstof stukje om zweet mee af te vegen. Ik wil ze zelf persé aan altijd, maar Bram gebruikt ze nooit.
BidonsAls het heet wordt heb je veel water nodig. Minstens 2 bidons meenemen, en nog een extra fles water.
HelmVoor vakanties in Nederland niet nodig. Vorig jaar niet meegenomen, deze keer wel, voor de afdaling van de Mont Ventoux. Als je eens valt dan zal het zeker schelen, je hoeft 'm ook niet de hele tijd op te houden natuurlijk.
KaartenKaarten waar de route op is ingetekend. Schaal minstens 1:300 000 of 1:200 000
RouteboekjeAls je je vakantie over een voorbeschreven route fietst.
Extra slotHet is best wel handig op fietsvakantie dat je een fiets hebt.

Verzorging

ShampooShampoo is best wel nodig na een dagje fietsen. Je kunt het ook gebruiken om je kleren mee te wassen.
HanddoekEr is toch geen tijd om handdoeken te laten drogen, dus kun de er net zo goed maar 1 meenemen. Kies wel een lichte en sneldrogende
ScheermesjeAlleen het zwarte ding wat je aan het einde van het handvat moet klikken is genoeg, en dat scheelt weer 10 gram. Je kunt ook zo'n uitklapmes gebruiken ervoor.
TandenborstelAls je echt erg bent dan kun je het handvat nog afzagen om gewicht te besparen.
TandenpastaEen kleine tube
ZonnebrandAfhankelijk van de verwachtingen, in Zuid-Frankrijk waren we nog verbrand, terwijl we 5 keer per dag een halve millimeter dikke laag factor 50 smeerden.
NiveaEen potje nivea of ander spul om geiriteerde huid mee in te smeren. Ook handig als je lippen uitgedroogd zijn.
TetrisAls je niks te doen hebt kun je altijd nog tetris gaan spelen, overal.

Kleding

2 fietsbroekenJe kunt een paar dagen met 1 broek doen, maar om en om gebruiken is beter. Neem een goede broek met een fatsoenlijke zeem, geen badstof.
AfritsbroekEen afritsbroek heeft heeft voordelen t.o.v. een spijkerbroek: lichter, waterafstotend, droogd sneller, is ook te gebruiken als korte broek.
JasEen beetje waterdichte jas, niet te zwaar.
2 fietshirtsSneldrogende shirts die goed ademen.
1 TruiTrui voor als je op wilt warmen, sneldrogend
3 paar SokkenSokken gaat altijd verschrikkelijk stinken, dus 3 paar, je moet ze echt wassen, want anders ontstaat er een sterk ammoniaklucth.
1 OnderbroekJe hebt toch altijd je fietsbroek aan

Overig

Gsm + laderNodig om naar huis te bellen , en in noodgevallen. Zorg er voor dat je weet hoeveel het kost om vanauit het buitenland te bellen.
PaspoortNodig in het buitenland
EhboGelukkig nog niet nodig gehad, waarschijnlijk zijn pleisters ook al genoeg, als het erger is kun je er zelf toch niks aan doen, en waarschijnlijk heb je schaafwonden waar je toch geen verband over moet doen.
Touw + tieripsVoor noodreparaties aan fiets/tassen, touw ook te gebruiken als waslijn
Pen + papierOm de kosten , afstanden en verhalen in op te schrijven.
Geld + bankpasZorg ervoor dat je altijd genoeg geld hebt om de komende 2 dagen alles cash te betalen, soms zie je geen bank, en bij sommige winkels kun je niet pinnen. Eén keer op een camping in Belgie hadden we niet genoeg contant geld, en moest ik 5 kilometer op en neer fietsen om te pinnen bij een bank.
FototoestelOngeveer 3 foto's per dag nemen we, dus ik heb extra geheugen gekocht, zorg ervoor dat je extra batterijen nodig hebt, en dat je toestel niet nat wordt.
BatterijenNodig voor fototoestel, zaklamp en tetris