Trainingen

Inhoud

Hoeveel moet je trainen voor een fietsvakantie?
Wat is de gemiddelde snelheid op fietsvakantie?
Hoeveel fietsen wij zelf?


Hoeveel moet je trainen voor een fietsvakantie?

Hoeveel je vantevoren moet trainen voor een fietsvakantie hangt af van hoeveel je per dag wilt fietsen op vakantie. Wanneer je tijd genoeg hebt en 40 kilometer per dag goed vindt hoef je niet te trainen. Voor een reis van een paar maanden hoef je ook niet te trainen, na de eerste week heb je al een goede conditie opgebouwd.

Wanneer je op vakantie 100 km of meer per dag wilt fietsen zul je vantevoren wel wat moeten trainen. Alleen al door elke dag 15 kilometer met de fiets naar je werk of school te fietsen kun je een goede conditie opbouwen. Mountainbiken of fietsen op een racefiets helpt natuurlijk ook. Let er wel op dat je op een racefiets door de andere zitpositie wat andere spieren gebruikt dan op je vakantiefiets. Vooral de positie van je voeten op de pedalen is anders.

Als je vanuit thuis vertrekt is het de eerste dagen wel vlak, en kun je een beetje in je ritme komen. Wanneer je de eertse bergen tegenkomt kun je die wel aan. Als je met het vliegtuig/trein/bus naar je beginpunt gaat is het wel handig om al een goede conditie te hebben. Anders moet je ongetraind meteen bergen over.

Wat is de gemiddelde snelheid op fietsvakantie?

Afgelopen jaar lag de gemiddelde snelheid op de heenweg van de fietsvakantie rond de 19km/uur. We fietsten dan per dan gemiddeld 170 kilometer. Op de terugweg, die bergachtiger was lag de gemiddelde snelheid iets lager. De afstand die je echt per uur aflegt met rusten, eten en boodschappen doen meegeteld komt dan op 14 a 15 kilometer per uur. Wanneer je nog meer wilt doen dan de hele dag fietsen moet je op zo'n 10 kilometer per uur effectief rekenen.

Tijdens het fietsen van de 100 cols tocht lag de dagafstand en de gemiddelde snelheid lager. Voor het eerste deel haalden we 140 km per dag, het tweede deel 120 km per dag. De route was ook wel de meest bergachtige route die je kon bedenken. Als het gewoon vlakke wegen waren geweest hadden we tussen de 170 en 200 kilometer per dag gehaald toen. Dus de weg die je kiest maakt echt veel uit voor de afstand die je haalt.

Hoeveel fietsen wij zelf?

Bram fiets elke dag 30 kilometer naar z'n stage of naar school. Samen met het fietsen naar de c1000 en café de Rooie sok is dat ongeveer 250 kilometer per week.

Bart fietst elke dag naar school, dat is per week 115 kilometer. De laatste tijd komt daar in het weekend soms nog 50 kilometer mountainbiken bij.